Бившият вътрешен министър Румен Петков е изнесъл в рамките на парламентарния контрол неверни факти за инцидент на магистрала "Тракия" през август м.г., стана ясно след заседанието на Парламентарната комисия за вътрешна сигурност и обществен ред.

Той е казал, че виновните лица са наказани с предупреждение, без да разкрива самоличността им, а сега е било установено, че такова наказание не е било налагано, обясни председателят на комисията Минчо Спасов пред БГНЕС.

Произшествието е станало през август м.г. в близост до разклона за Ихтиман. При него Мерцедес и Джип Ауди "притиснали" до аварийната лента и замеряли с бутилки вода лек автомобил Фолксваген "Голф" с петима пътници заради отказа му да даде предимство на движещите с висока скорост скъпи коли.

След като бил подаден сигнал на телефон 166, пътните полицаи не реагирали. В отговора си за инцидента в рамките на парламентарния контрол Румен Петков е заявил, че виновните длъжностни лица са наказани, но отказал да съобщи имената им, за да не се подрива авторитетът им.

Вътрешната комисия е направила допълнително проучване по темата и след настояването на депутатите се е установило, че става дума за изнесени неверни факти, обясни председателят й.

"Решихме да изпратим писмо до министър-председателя и председателя на парламента Георги Пирински да дадат становище, тъй като целта на парламентарния контрол е да се казва истината, а не да се прикриват имена и факти", добави Минчо Спасов.

Според него може да се търси отговорност от Румен Петков, ако се приема, че има умишлено прикриване на престъпни обстоятелства.

"Настоящият вътрешен министър Михаил Миков ще трябва да отговори защо е засекретил окончателната информация и я е изпратил като поверителна, без да има нищо секретно", каза в заключение Спасов.