В живота на всеки човек, независимо от пола му, е имало поне една пикантна история, която е завършила най-малкото с мисълта, че може да се наложи посещение при венеролог.

Благодарение на многото обществени кампании, почти всеки знае, че по време на полов контакт "гумичката" е задължителна. Това обаче често се забравя при оралния секса, а вероятността мъжът да зарази жената при орален контакт е много по-голяма, отколкото обратното. За микробите няма особено значение на коя лигавица ще попаднат - всяка една е достатъчно благодатно място за тяхното развитие.

Казано накратко, бъдете внимателни! Особено, ако току-що сте се запознали с партньора си. Да допуснем, че по време на половия акт се скъса презервативът. Какво трябва да се направи?

За по-предпазливите се препоръчва първоначално, в продължение на няколко денонощия да направите профилактика на половите инфекции (трипер, хламидиоза, уреаплазмоза, микоплазмоза, сифилис). Нужно е и да отидете на преглед при специалист. Много вероятно е той да ви изпише лечение чрез антибиотици. Минусите на този метод се състоят в това, че той не трябва да се практикува често, не е подходящ за тези, които имат алергия към предписания препарат, действа върху бактериите, но и върху вирусите, т.е. не предпазва например от херпес на половите органи, папилома и т.н..

За по-наивните е достатъчно партньорът ви да е уверен, че не е заразен. В такъв случай почакайте 3-4 седмици. Ако са ви излъгали, за това време инфекцията ще се прояви - ще се появят изривания на половите органи, сърбеж, парене или болки ниско в стомаха. Понякога венерическите болести не се проявяват външно и могат да се открият само чрез специални изследвания.

Специалистите препоръчват при съмнения за полови инфекции да се направи анализ на кръвта и проверка на конкретните възбудители на инфекцията или да се даде кръв за проверка за сифилис (реакция на Васерман) и СПИН.

През последните години някои общопрактикуващи лекари усвоиха лечението на венерическите заболявания и сами го назначават. Това е добре, защото те са запознати с историята на заболяването на своите пациенти и рискът да предпишат неподходящо лекарство, което например би предизвикалоалергия, е по-малък.

Инкубационен период на венерическите болести:

    * Трипер - 2-10 денонощия
    * Хламидиоза -1-3 седмици
    * Уреаплазмоза - 3-5 седмици
    * Микоплазмоза - 3-5 седмици
    * Трихомониаза - 1-4 седмици
    * Сифилис - 3-4 седмици
    * Мек шанкър - 2-10 денонощия
    * Херпес на половите органи - 1-26 денонощия (обикновено 2-1