Общинският съвет подкрепи предложението на кмета преходният остатък от делегираните бюджети за миналата година, който е в размер на 261 142 лв., да бъде използват за ремонтни дейности в училищата. Сумата ще бъде разпределена както следва: ОУ “Н.Вапцаров” – 144 198 лв; ОУ “В. Левски” – 30 263 лв.; ПМГ “Асен Златаров” – 44 772 лв. ОУ “Любен Каравелов” – Трудовец – 11 451 лв.; ОУ “Отец Паисий” – Врачеш – 14 252 лв.; НУ “Васил Левски” – Литаково – 4 207 лв.; Прогимназия “Христо Ботев” – 2 493 лв.; ОУ “Васил Левски – Новачене” – 6 110 лв.ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – Скравена – 3 396 лв.

Извършването на основните ремонти и капиталовите разходи в общинските училища със средства от делегираните бюджети за миналата и тази година ще става след органазиране и провеждане на обществени поръчки от общината. В комисията по избор на изпълнител ще участва и представител на съответното училище, определен от директора. Ръководството на учебното заведение ще подписва договора с фирмата, спечелило обществената поръчка.
При неспазване на така определения ред ще се търси отговорност от виновното лице. Ще бъде спряно и финансирането на ремонтни дейности в учебното заведение, решиха още съветниците на днешното заседание. 

Несъгласие по тази точка от дневния ред изрази Петя Кочкова. Тя каза, че съгласно Закона за държавния бюджет и съпътстващите го постановления общината няма право да задържа преходния остатък и резерва на училищата за 2008 год., както и да определя за какво да бъдат изразходвани тези средства. Тя обясни още, че директорите са в правото си да провеждат обществените поръчки за ремотни дейности в учебните заведения, като се позова на законови разпоредби. Съветничката допълни, че ще обжалва решението на ОбС пред Прокуратурата и пред Министерството на образованието и науката. В отговор кметът Георгиев заяви, че общината е първостепенен разпоредител с бюджетни средства и това й дава право да контролира тяхното изразходване.
Петя Кочкова напусна залата преди да бъде обявена процедурата по гласуване.