В новия финален документ за това как трябва да изглеждат схемите за партньорство между правителството и ЕС са отпаднали редица от първоначалните идеи.

Сега нещата се свеждат само до привличане на малък брой чужди експерти, които да помогнат за ускоряване на реформите, за да може България да се справи по-добре с икономическата криза.

Авторката на идеята, португалката Мария Пинто, която от края на миналата година е съветник в политическия кабинет на министър-председателя Сергей Станишев, обясни, че разликите в работния документ, приложен преди седмици в ЕК и финалната версия е претърпяла естественото си развитие.

Според нея споделянето на експертен опит е нормален процес и в България и в други страни и няма да е нещо много различно от настоящата ситуация, като инструменти и механизми за сътрудничество.

Става въпрос за минимален брой експерти, които без да смущават работата на администрацията ще помогнат за ускоряването на реформите в определени области, обясни тя.

Припомняме, експерти на Европейската комисия да бъдат командировани у нас поне за една година предвижда предложеният от българското правителство нов механизъм за партньорство с европейските институции и останалите страни - членки.