В проектобюджета за 2008 г. е разписано всичко, което бе предложено от министър-председателя на учителите. Това съобщи зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев.

Увеличението на учителските заплати през 2007 г. ще се използва като база за увеличение на възнагражденията през 2008 г., така че на 1 юли 2008 г. средната брутна работна заплата на учителите да е 650 лева.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров уточни, че като цяло средствата за образование през 2008 г. ще бъдат увеличени с още 0.3% от брутния вътрешен продукт, което означава 4.5% от БВП за образование.

"Парите за учителите ще дойдат не само от държавния бюджет, но и от вътрешни резерви на системата", посочи министърът и припомни, че от 1 януари 2008 г. във всички училища се въвеждат делегираните бюджети, което означава, че директорите ще взимат решение за съкращаване или не на персонал.

"Възможност за допълнителни средства в образованието създава и децентрализацията", посочи Димитров и обяви, че Коалиция за България предлага в проектобюджет 2008 общините сами да могат да определят размера на местните данъци.

Предвижда се още чрез средства от държавния бюджет догодина да бъдат построени 20 нови детски градини и ясли, което ще облекчи дефицита от тези заведения в големите градове на страната.

Димитров допълни, че най-вероятно представителите на БСП няма да подкрепят предложението за увеличаване на осигурителните вноски през 2008 г. "Едва ли ще подкрепим и исканото увеличаване на здравно-осигурителната вноска с 3% в частта й за доброволно осигуряване", каза министър Димитров.

15 млн. лева ще бъдат заделени в Бюджет 2008 за стихийни бедствия и аварии и ще бъде създаден структурен резерв за трудни ситуации. Предвижда се догодина приходите да са около 3% повече от разходите в бюджета, 4.5% да е инфлацията в края на 2008 г., а ръстът на БВП да е 6.4%.