Фалшиви пари, скимиращи устройства, подправени документи и машини за изготвянето им. Това е част от „улова" на антимафиотите, които вчера разбиха печатна база за копюри-менте в центъра на София.

От МВР поясниха, че акцията е проведена от ГДБОП, под ръководството на Върховна касационна прокуратура, зам.-градския прокурор Роман Василев и е протекла със съдействието на Европол, Евроджъст, Сикрет Сървис и испанските служби.

Печатницата била скрита в ателие, разположено близо до Немската гимназия в центъра на столицата. Базата била собственост на софиянеца Б.П. /46 г./, вече осъждан за фалшифициране на евробанкноти. 5-годишеният му изпитателен срок по същата присъда е изтекъл през февруари тази година.

Вчера по обед Б.П. имал уговорена среща със сръбския гражданин И.Р./38 г./, неосъждан, на когото предал 20 хил. неистински евробанкноти с номинал 50 евро. След покупко-продажбата сърбинът бил задържан с фалшивите пари, а в офиса на Б.П. пристигнали антимафиотите и го заварили  докато поставял холограмни знаци на вече отпечатани фалшиви евро.

париВ помещенията на печатницата са намерени и иззети над 150 хил. напълно готови  фалшиви щатски долара, над 150 неистински банкноти с номинал 50 лв., над 200 фалшиви отпечатки на банкноти от по 100 евро и още 900 евробанкноти по 50 евро - всичките в различен стадий на изработка.

От производствената база са иззети и компютърни конфигурации с предпечат на банкноти и неистински документи за самоличност. Антимафиотите открили и предпечатна подготовка за 50 лв, 50 и 100 евро, клишета за полагане на релеф върху банкноти, офсетна машина, нож за рязане, топъл печат за поставяне на холограмни стикери, материали за сито-печат.

Антимафиотите открили също и над 371 пластики (за банкови карти) с магнитна лента, някои от тях - с логото на една от световните картови компании. Освен тях били иззети и устройства за манипулиране на банкомати, заготовки за корици за дипломи за завършено образование, визи, печати на поделение на държавна институция и районни управления на МВР- София.

Близо до печатната база бил задържан и помощникът на Б.П. - Н.С./41 г./ , също осъждан за фалшифицирне на пари.

В копирен център в кв. „Стрелбище", собственост на Н.С., били намерени и иззети фалшиви банкноти от 100 долара, лого на банкова карта и пластики с надпис на други две световни картови компании, фолиа с имитация на воден знак за евро банкноти. Освен тях антимафиотите „сложили ръка" на компютърни конфигурации и други материали и вещи, свързани с престъпната дейност.

Неутрализираната група е изработвала евро банкноти, разпространявани на територията на Гърция, Белгия, Германия, Испания и други страни от ЕС.

Работата по случая продължава.