Световният ден на водата се отбелязва по решение на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро, Бразилия, през 1992 г. и е обявен през 1993 г. с Резолюция на Общото събрание на ООН. Тя отчита, че в наши дни важността на водните ресурси не се оценява достатъчно. В резултат на това все повече страни изпитват остър дефицит на вода. В Резолюцията се апелира за осъзнаване на връзките, които съществуват между икономическото развитие на света, отделните страни и опазването на природните екосистеми, за третиране на водата като икономическо благо и за по-голямо участие на обществеността при подготовката на програмите за управление на водните ресурси.

С проявите, посветени на Световния ден на водата тази година, Икономическата комисия на ООН за Европа (UNECE) цели да привлече вниманието към водите, които пресичат границите и ни свързват заедно. В световен мащаб, 263 трансгранични езера и речни басейни са разположени в територията на 145 държави и обхващат почти половината от земната повърхност. За ползването на тези трансгранични ресурси, през последните 60 години са сключени повече от 200 международни споразумения, свързани с водните ресурси, докладвани са 37 случаи на насилие между държави в спорове за вода. Ето защо UNECE призовава за управление на водите чрез възможностите за трансграничното сътрудничество, за да се съхрани водното богатство за настоящите и бъдещите поколения, предаде Darik.news.
 
На 17 март 1992 г. в Хелзинки е приета Конвенция за опазване и използване на трансграничните реки и езера, попадащи в териториите на няколко държави, т. н. Конвенция за водата. По силата на Конвенцията, на 17 юни 1999 г. в Лондон е приет Протокол за водите и здравеопазването, а на 21 май 2003 г. в Киев е приет и Протокол за гражданската отговорност.