Изборите със сигурност са причината за режисираната кампания за създаване на напрежение в региона на община Гърмен. Това заяви кметът на общината Ахмед Башев. Той за пореден път заяви, че в района на Гърмен и Рибново няма радикален ислям. В ДАНС обаче е подписал протокол, че няма да насажда религиозна вражда и омраза.

Ахмед Башев заяви, че двамата с учителя по ислям в Рибново Мурад Бошнак са направили голям жест към държавата като: Аз казах на хората, стиснете зъби, нека ние да сме виновните. Преглътнете всичко и се дръжте пак така както и досега – толерантно и с уважение към всички.

Те заявиха, че в Рибново и община Гърмен няма радикален ислям, който по думите им означава хора, които са готови с бомби на кръста, да се хвърлят да убият някой друг. „А камикадзета в Рибново няма”, категоричен бе Башев.

Двамата уточниха, че учениците не се обръщат към Бошнак с обръщението „ага”, а „аге”, което означавало „батко”, и никой не ги задължавал. Шалварите и забрадките също не били религиозен символ и дори в рибновската гимназия вече 50% от децата ходят с дънки и други екстравагантни дрехи.

„В Рибново шалварите и кърпите символизират нещо друго – това са празничното облекло, ежедневното облекло, работното облекло и нощницата на жените”, уточни кметът на община Гърмен.

Башев заяви, че за 10 години, откакто е кмет, е проверяван от различни институции по три пъти на година и драстични нарушения не са открити. „Съставени са ми актове за 2300 лева и аз съм си ги платил от джоба. След тези проверки, сделки в община Гърмен няма, нито обществени поръчки”.

Ахмед Башев и Мурад Бошнак отрекоха ДАНС да е приложил насилие и белезници при задържането им и заявиха, че до момента нямат никакво повдигнато обвинение.