Около 1,5 млн. лв. харчат пристрастените към хероин българи всеки ден, съобщи вчера д-р Александър Канчелов, специалист по лечение на зависимости. Според неофициалната статистика у нас зависимите от хероин са 30 000 души. Те дават средно по 50 лева на ден, за да се сдобият с наркотика, обясни Канчелов, цитиран от "Новинар".

Ако пристрастеният не се добере до дрогата, започват нетърпими физически болки, както и огромно психическо напрежение. Затова тези хора са готови на всичко, за да се сдобият със спринцовката, смятат докторите. Според неофициалните данни около 1 млн. българи са пристрастени към наркотици, алкохол, цигари или хазарт.

Приблизително 350 000 българи са зависими от чашката, а това нарежда страната ни сред първите пет държави по консумация на алкохол в Европа, след Русия, Ирландия, Италия и Франция, обясни Канчелов. Един от най-сериозните проблеми, свързани с лечението на любителите на питието е това, че те търсят специализирана помощ твърде късно.

Причината за това е, че хората осъзнават, че има проблем едва, когато той е доста трудно лечим, припомнят лекарите. Сходен е и проблемът при българите, зависими от хазартни игри. Най-често те не си дават сметка, че са станали зависими, докато не затънат в големи дългове, които не могат да изплатят.