Над 400 българи годишно биват залавяни за трафик на кокаин в чужбина, съобщи началника на ГДБОП Станимир Флоров. Той допълни, че една от най-опасните организации, които набират българи за „мулета" на този вид дрога, е нигерийска.

В момента пътят на хероина основно минава през Северна Европа, а кокаина през Африка, смята Флоров. Той допълни, че българите все още играят не малка роля в трафика на кокаин от Латинска Америка за Европа. „Българите се използват като хора, които извършват една от основните дейности - по отношение на самия транспорт на наркотичното вещество. Испания, Италия, Франция са най-ощетени в това отношение, тъй като граничат със страни, от където идва този вид наркотик", обясни Флоров. „В момента най-вече пътя на кокаина минава през Африка. Трафикът на кокаин се осъществява главно с яхти, с кораби, с бързи моторни лодки или малки нисколетящи самолети", уточни още той.

У нас пазара на дрога се е изменил през последните години, обясни шефът на антимафиотите. Кокаин почти не се употребява заради високата му цена, а хероинът е загубил позиции заради лошото си качество. На мода в момента са марихуаната и амфетамините, допълни Флоров.

Предприетият подход на екипност в работата дава своите добри резултати, заяви министър Цветан Цветанов след представянето на отчета. Като пример за постигнатото и ликвидираната конкуренция между институциите министърът посочи резултатите от операциите "Наглите" и "Октопод". Той очерта бъдещите основни задачи на ГДБОП - в областта на икономическата престъпност и корупцията в държавата, злоупотребите с еврофондовете и с обществените поръчки.

Служителите на ГДБОП са наблюдавали и документирали през 2009 г. дейността на 407 организирани престъпни групи, извършващи престъпления на територията на страната, в страни - членки на ЕС и извън ЕС. Това става ясно от отчета за работата на дирекцията през 2009 г. представен днес. 41% от престъпните групи са по линия "Наркотици", а останалите са по линия "Трафик на хора", "Фалшификации", "Контратероризъм", "Изпиране на пари" и "Корупция". От тях частично или напълно разкрита и документирана е дейността на 176 групи, идентифицирани са техни 2166 лидери и активни членове. Спецполицаите са работили по общо 1158 дознания. На прокуратурата са изпратени 894 дознания. С мнение за повдигане на обвинение са 542 досъдебни производства срещу 714 лица.