На 1 ноември - Деня на народните будители, ученици от 16 български града ще протестират срещу матурите.

Инициатор на шествието е випуск “Единство”, който е създаден от тийнеджъри, намерили се чрез интернет, които се противопоставят на решението на просветното министерство за въвеждането на задължителните зрелостни изпити.

Според тях матурите поставят дванайсетокласниците от различните видове училища в неравностойно положение - няма ясни критерии за оценяването на матурите, както и достатъчно примерни варианти за подготовка.

Зрелостниците са против матурите заради учителската стачка, защото те не са вход за университетите и защото в този им вид създават предпоставка за частни уроци

Миналата седмица просветният министър Даниел Вълчев покани ученици в кабинета си, след като ги завари да протестират пред ведомството му.

Тогава Вълчев им обясни, че въпросът със зрелостните изпити е по закон и за тях се говори още от 99 год.

Образователният министър им предложи две седмици след приключване на учителската стачката да се съберат отново и заедно да дискутират проблема около зрелостните изпити.

Учителската стачка обаче продължава, след като синдикатите отхвърлиха предложението на правителството от миналия петък.

Днес Вълчев пак им написа писмо, с което ги уверява, че правителството е готово да продължи диалога за намиране на изход от кризата.