Таксиметровите шофьори ще блокират офисите на фирмите си заради малкото увеличение на тарифите.

Това заяви пред агенция “Фокус” Стефан Боснов, председател на Асоциацията на таксиметровите синдикати в България.

Според него 25%-то увеличение на цените на таксиметровите услуги било в “абсолютно” нарушение на закона, защото не било съгласувано с общините и гражданското общество.

Цените на таксиметровите услуги трябва да се увеличават плавно – при 75 стотинки на километър не остава никаква печалба на водачите. Затова те се опитват да печелят от бакшиши или по-дълги разстояния. Ако цените започнат да се увеличават плавно от 85 или 95 стотинки до 1.50 лева следващата година, това няма да е така, смята Боснов.

“Крайно време е да има наистина клиенти, които плащат за предоставената им таксиметрова услуга, а не всеки да се качва на такси за две пресечки. Ако първоначалната такса бъде 1.50 лева, никой таксиметров шофьор няма да откаже поръчка – дори на кратко разстояние”, категоричен е шефът на Асоциацията на таксиметровите синдикати.

Според Боснов “повече няма да има невъзпитани и потни шофьори“, ако цените започнат да се увеличават плавно от 85 или 95 стотинки.

Dnes.bg припомня, че от този понеделник цените на таксиметровите услуги на някои от по-големите фирми-превозвачи в София скачат с 25 %.

Новата цена през деня ще е 59 стотинки за километър, а през нощта - 70 стотинки.

Досега таксиметровите шофьори в столицата взимаха по 49 стотинки на километър през деня и 55 стотинки през нощта.

Ще бъдат увеличени и първоначалната такса и цената за повикване. Вместо сегашните 50 стотинки, вече ще се плащат по 60 стотинки. Повишава се и цената за минута престой.

Таксиметровите шофьори вече са получили стикерите с новите цени.