Двама артисти от Народния театър „Иван Вазов” пострадаха, след като паднаха от въртяща се конструкция по време на репетиция на голяма сцена. Ранени са Карла Рахал и Юлиян Рачков, и двамата са настанени в Института за спешна медицинска помощ „Пирогов”.

Актрисата е с две счупени ребра, рана на крака, оплаква се и от болка в главата, заради която ще й бъдат направени допълнителни изследвания, съобщи за Дарик шефът на противошокова зала в „Пирогов” Стоян Сопотенски. След инцидента за няколко минути Рахал е изгубила съзнание. На Юлиян Рачков се е била извадила лакътната става на лявата ръка. Под упойка тя му е била наместена, каза още Сопотонески.

Стоян Сопотенски: Двамата бяха в съзнание, когато ги докараха. Прегледани са от всички видове специалисти. Ще им се направи и скенер за допълнително подсигуряване. Ще останат в болницата и двамата.

Инцидентът в Народния театър е станал по време на репетиция за премиерата на „Слуга на двама господари” от Карло Голдони, насрочена за 25 март. По думите на директора на театъра Павел Васев, Карла и Юлиян са паднали от около 2 метра височина, след като част от въртяща се конструкция се е счупила пад краката им.

"Това, което знам от репетицията, която съм гледал е, че на този декор, по това време се намират четири, пет души. Това е конструкция, стъпила на пода на сцената, на четири колела е и се върти. И на нея са няколко души артисти. Тези, които са най-високо са паднали от там", каза Васев.

Той обяви още, че нито един от артистите от трупата няма застраховка за трудова злополука. Този факт той е открил преди няколко месеца, когато започна мандатът му. По думите на Васев и миналата година те не са имали такава. Затова в момента тече избор на застрахователна агенция.

Премиерата на „Слуга на двама господари” най-вероятно ще се отложи, съобщи още директорът на Народния. Сред артистите вече се говори за някаква прокоба, свързана с този спектакъл. Той трябваше да влезе в афиша на Народния още миналия сезон. По него работеше режисьорът Боян Иванов, който впоследствие се отказа от ангажимента и проектът беше замразен. Иванов беше заменен от дошлия специално от Израел постановчик Димитър Бозаков.

В актьорския състав също имаше смяна. Димитър Рачков отказа да играе една от главните роли в „Слуга на двама господари” и на негово място влезе младият Юлиян Рачков.

На този спектакъл май не му върви от самото начало, какво ли не му се случи.

Павел Васев: Така е, така е… Моята главна грижа е колегите ми час по-скоро да са здрави, останалото като премиери и други неща, сега не са важни.