Функцията на финансовия министър е да представя един балансиран бюджет, който се ръководи от приоритетите. Те обаче са формулирани от политическите сили. Така министър Пламен Орешарски се противопостави на обвинението, че той е този, който спира финансирането на сектори като образование, наука или здравепазване.

Финансовият министър обясни, че и миналата година сферата на образованието е била „щедро финансирана", като допълнително са отпуснати средства по редица програми и проекти.
Секторът не е недофинансиран, той не е рефромиран", подчерта Орешарски и обясни, че ниските заплати на учителите се дължат до голяма степен именно на това.
От студиото на БТВ той призова учителските синдикати за един „разумен подход", който да доведе до споразумение след толкова дълги преговори.

„Учителската стачка като функция има принос за по-ясното осмисляне на образованието като приоритет", коментира още Орешарски. Той посочи, че при осъществяване на реформата големите училища наистина ще я почувстват финансово, а държавата ще има ангажимента да подпомогне по-малките, които изпитват затруднения.
С реформите обаче съкращенията на учители ще станат функция на директорите, призна Орешраски.

По отношение на здравеопазването, който е другият формулиран приоритет от страна на упрваляващите, финансовият министър посочи, че в сектора до голяма степен заплатите и изобщо финансирането се определят преди всичко на пазарен принцип и там реформата вече се е състояла. Затова и финансовият министър каза, че не очаква от този сектор стачки и сериозно недоволство.

Правителството не се подготвя за финансова криза, а предвидената инфлация в края на 2008 година е 4.5%, беше категоричен Пламен Орешарски. Това, което предвижда бюджетът още, е сериозно реформиране в публичния сектор и съответно съкращаване на чиновници, посочи финансовият министър. Той обясни, че оптимизирането на публичния сектор е изключително важно и е отдавна заложено като план на правителството. Очакват се 12% съкращения.
Целта за свиване на публичната сфера не е за фискални спестявания. Целта е повишаване ефективността на публичните услуги чрез по-добро заплащане, уточни Орешарски.

На редовно заседание правителството ще обсъди проектозакона за държавния бюджет за 2008 г.
Припомняме, че вчера лидерите на управляващата коалиция БСП-НДСВ-ДПС Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган и политическите ръководства на трите партии одобриха проекобюджета.

Образованието и здравеопазването са секторите, които ще получат най-голямо увеличение на средствата в Бюджет 2008 година, съобщиха от правителствената пресслужба.