Рилски спортист спечели първи трофей в клубната си история, налагайки се с 84:77 над македонския шампион Фершпед Работнички във финалния двубой на Еврохолд Балканска лига. Пред погледите на зрителите в препълнената “Aрена Самоков”, домакините изнесоха много силен двубой и въпреки инфарктния край стигнаха до златните медали и отличието в първото издание на турнира.

След двубоя за трето и четвърто място, спечелен от Мега Хипо Лизинг със 78:60 срещу Фени Индъстрис, програмата на втория ден от Финалната четворка в Еврохолд Балканска лига продължи със срещата между домакините от Рилски спортист и македонският Фершпед Работнички. Двубоят започна отлично за играчите на Рилецо, като след спечелена първа топка от Травис Питърсън, като американецът  сам отбеляза и първия кош.

Драгослав Папич се отличи за шампионите с 19 точки, Травис Питърсън наниза 18 точки, а Иван Лилов и Иван Николов добавиха по 14. Диме Тасовски бе най-резултатен за гостите с 19 точки, Тони Симич записа 12, а Огнен Стояновски завърши с 11.

Срещата започна с отлична защита от страна на възпитаниците на Александър Тодоров и след забивка на Иван Лилов и кош на Богдан Боев Рилецо поведе с 8:2. Гостите от Скопие обаче отговориха с бърза серия от 7-0 точки, с която поведоха за първи път в срещата, при 9:8. Драгослав Папич обаче отвърна с тройка и изведе домакините напред с 2 точки, 4:03 минути преди края на първата част. До края на първата четвърт двубоят се развиваше кош за кош, като домакините поддържаха минимална преднина, за 19:15.

Играчите на Рилецо започнаха концентрирано и втората част и след тройка на Травис Питърсън резултатът стана 22:17. Въпреки продължилите силни изяви на американския баскетболист играчите на Работнички успяха да се върнат в двубоя, изравнявайки до 28:28, 5:32 минути преди почивката. В последвалите няколко минути играта бе равностойна преди ветеранът Левен Белберов и младият Иван Лилов последователно да реализират от тройката, давайки аванс от 4 точки на Рилецо,  при 37:34. До края на полувремето развоят на събитията не се промени и Рилски спортист се оттегли с аванс от 40:38.

В началото на третата четвърт и двата отбора показаха припряна игра, но постепенно играчите на Работнички се отпуснаха и поведоха с 45:42. Македонците продължиха да играят по-концентрирано преди забивка на Иван Лилов и тройка на Богдан Боев да намалят изоставането на Рилецо до само точка, при 47:48, а след многоходова атака Драгослав Папич върна водачеството на домакините.  До края на третите 10 минути и двата отбора демонстрираха стабилна стрелба от разстояние, като в крайна сметка резултатът бе 59:58 за Работнички.

Последваха и четири безответни точки на Драгослав Папич, който принуди србъския треньор да вземе прекъсване при 65:59, 7:29 минути преди края. Последваха още няколко силни отигравания за домакините, а след открадната топка и бърза атака на Богден Боев, гардът на Рилецо направи страховита забивка през противников играч, която предизвика препълнената зала в Самоков да изригне. Ветеранът в редиците на Рилски спортист Левен Белберов бе ключова фигура в заключителните минути, но въпреки отличните му отигравания гостите от Скопие успяха да заличат изоставането си, изравнявайки до 72:72, 3:11 минути преди края.

Първо Травис Питърсън от фауллинията, а после и Бранко Миркович от средна дистанция, дадоха аванс на Рилецо от 5 точки за 77:72 и след отлична отборна защита възпитаниците на Александър Тодоров стигнаха до 79:72, 58 секунди преди финалната сирена.