Шампионът на Балканската лига Рилски спортист победи като гост Спартак (Плевен) със 105-100 в мач номер 1 от четвъртфиналната серия на НБЛ. По този начин тимът на Александър Тодоров поведе с 1-0 успеха и отне домакинското предимство на плевенчани. Втората среща е в неделя от 18,00 часа в Самоков.

Александър Груев бе най-полезен за победителите с 23 точки, а Драгослав Папич допринесе с 21 точки и 15 борби за успеха.

За домакините с 25 точки завърши Владимир Маринов, а по 20 добавиха Саша Топчов и Хрисимир Димитров, който овладя и 9 борби.

Двубоят започна по-силно за гостите от Рилски спортист, които поведоха с 11-8, 4:30 минути след началото. Последва силна серия на домакините от Спартак, които водени от своя капитан Хрисимир Димитров обърнаха съперника за 17-14, 4 минути преди края на първата част. В оставащото време обаче тимът на Александър Тодоров демонстрира типичната си силна игра на контраатака и след 10 минути игра Рилски водеше с 30-23.

Във втората четвърт домакините инициираха обрат, благодарение силното представяне на плеймейкъра Владимир Маринов-Елвиса, който наниза 10 точки в частта и бе с основен принос за силното представяне на тима на Дарин Великов. Спартак обаче не успя да се справи с най-силните оръжия на Рилски спортист - стрелбата от далечно разстояние, както и играта на пробив. Отборът от Самоков водеше с 4-5 точки през по-голямата част от времето, но две добри акции на Маринов и Хрисимир Димитров изравниха резултата за 44-44, 2:45 минути преди края. Кош на Цветослав Острев изведе домакините напред за 46-44 и впоследствие отново Владимир Маринов направи 48-46 за Спартак. С две успешни акции на Богдан Боев обаче Рилецо си върна водачеството за крайното 50-48 на почивката.

След много оспорвано първо полувреме гостите стартираха много добре в третата част и в 23-ата минута дръпнаха с 61:52.

Плевенчани стигнаха до обрат след серия от 13:3 точки в началото на последната четвърт, за да поведат с 82:80. Последваха обаче три много силни минути за гостите, които след поредица 9 безответни точки отново поеха контрола върху мача и не изпуснаха инициативата до края.