Всяка храна, произведена със съмнителни "допълнения" или съхранявана при неподходящи условия, може да се окаже изключително опасна. Именно, за да намали риска за здравето и живота на потребителите, американското Управление по санитарен контрол върху качеството на хранителните продукти и медикаментите (FDA) публикува списък на най-рискованите продукти.

8. Фъстъци - През миналата година в САЩ се разрази истински скандал - 9 души починаха, а около 700 попаднаха в болница след консумация на заразено със салмонела фъстъчено масло. Разследването установи, че отровни могат да бъдат и други продукти, за приготвянето, на които са били използвани некачествени печени фъстъци - започвайки с шоколадовите пасти и бисквити и завършвайки с мюслито и готовите закуски.

7. Зелени зеленчуци - В салатата от марули или в добавянето към храната на копър и магназа, разбира се, няма нищо лошо. Бъдете обаче внимателни - върху техните листа често се развиват бактерии, които понякога остават живи дори след измиването им. От Управлението препоръчват зеленчуците и плодовете да се мият потопени в съд с вода, а след това допълнително да ги измивате с ръце под струята.

6. Яйца - Ако човек е здрав, може да яде  яйца (отговарящи, разбира се, на санитарните норми). Но детският организъм, който е с по-слаб имунитет, може да се окаже свръхчувствителен към патогените. Само сваряването на белтъка и жълтъка до "твърдо" състояние гарантира безопасността на продукта.

5. Месо - Температурната обработка е задължителна за всички видове месо, за да гарантира, че в месото няма вредни бактерии. Минималната температура за приготвяне на говеждо и свинско месо е 70-75 градуса. Друга важно мярка за безопасност е правилното размразяване. Месото не трябва да се оставя в мивката (за половин ден), както обичат да правят много домакини. Ако нямате микровълнова печка с функция за размразяване, преместете месото от фризера в хладилника 24 часа преди неговото приготвяне. Да се справите с вредните бактерии ще ви помогнат и някои подправки: пипер, дафинов лист, джинджифил и др.

4. Птиче месо - Всички описани по-горе правила за безопасност се отнасят и за птичето месо. Пилето, запечатано в полиетиленова опаковка, трябва да се размразява под струя вода, която в никакъв случай не трябва да бъде гореща. Колкото по-топло е суровото месо, толкова по-бързо в него се развиват вредни микроорганизми.

3. Морски продукти - Особено опасни са мекотелите, които често се сервират почти необработени, както и суровата риба. За безопасни може да се смятат тези морски храни, които са приготвени при температура не по-малко от 65 градуса.

2. Консервите - Благодарение на новите хранителни технологии заболяванията от ботулизъм днес са рядкост. Но подутите и мръсни консерви трябва да ви накарат да бъдете внимателни. Консервите се съхраняват в складове, а не в хладилни камери и при разхерментизация на опаковката те стават идеална среда за развитие на бактерии. Освен това съществува заблудата, че консервите могат да се съхраняват до 20 години, което съвсем не е така. Средният срок на годност е 18 месеца, а максималният - 5 години.

1. Бързите закуски, които се продават по улиците - Никой не е в състояние да проследи приготвянето на всеки един хот-дог или дюнер. Много хора се хранят около спирките на метрото, гарата или в близост до работните си места. Единствената мярка за безопасност, която можете да прилагате, е да не си купувате незапечатана храна, която не съдържа информация за фирмата производител и указания за срока на годност.