Съществуват продукти, които са богати на мазнини, калории, холестерол и... разбира се, от мнозина те са обявени за вредни. Но, трябва всъщност да отбележим, че едновременно с това те притежават и редица полезни свойства, които понякога дори надвишават отрицателните.

1. Кашкавалът

Повечето видове кашкавал съдържат висок процент мазнини и калории, но и много калций. В този продукт има линолева киселина, която намалява риска от възникването на рак, сърдечни заболявания и диабет. Тя спомага и за отслабването, тъй като не позволява на мазнините да се натрупват.

Кажете "ДА" : на мазните видове със силен аромат и наситен вкус като фета, пармезан, синьо сирене. Дори малко парченце ще бъде достатъчно да се заситите и да изпитате удоволствие.
Кажете "НЕ" : на кашкавала с ниско съдържание на мазнини (18-20 %). Тези видове, за съжаление, не са достатъчно вкусни, те са практически без аромат, следователно не предизвикват бързо засищане и с тях може лесно да се преяде.

2. Шоколадът

Не си струва да вярваме на твърденията, че шоколадът провокира главоболието и появата на пъпки - няма преки доказателства в тази посока. Затова пък е известно, че маслото на какаото, благодарение на влизащите в неговия състав антиоксиданти, намалява риска от сърдечно-съдови и онкологични заболявания.

Не се смущавайте от високото съдържание на мазнини в този продукт - те са основно т.н. "добри" (т.е. мононенаситени) и не повишават нивото на "лошия" холестерол в кръвта.
Шоколадът стимулира и изработването в мозъка на серотонин, който отговаря за доброто настроение.

Кажетe "ДА" : на горчивия шоколад. Той е най-полезен, тъй като съдържа най-голямо количество какаово масло. Избирайте сортове с ароматни вкусови добавки - бързо ще им се наситите и следователно ще икономисате калории.
Кажете "НЕ" : на шоколадовите кроасани, бисквити и сладки с пълнеж. Те са твърде калорични.

3. Млякото

То е богат източник на калций, но много хора го пренебрегват , страхувайки се, че ще добавят килограми. То помага да се предотврати остеопорозата, да се намали кръвното налягане, а също в борбата с... излишното тегло.

Кажете "ДА" : на обезмасленото мляко (в 1 чаша от него се съдържат 80 ккал). Първоначално започнете да използвате 2%, после 1% и накрая - напълно обезмаслено мляко. Приготвяйте горещ шоколад и кремове с мляко - това ще придаде приятен вкус и ще запази чувстото за ситост по-дълго време.
Кажете "НЕ" : на млечните супи, супите-пюрета и сосовете - в тях има твърде много мазнини и калории.

4. Яйцата

Много хора се опитват да намалят употребата на яйца, защото те са богати на холестерол, но според някои изследвания наситените мазнини, а не холестеролът, са главните виновници за сърдечните заболявания. Яйцата съдържат нисък процент мазнини (в 1 яйце има по-малко от 5 г), а освен това в тях има лутеин, който е полезен на зрението.

Кажете"ДА" : на яйцата, сварени без черупка, или твърдо сварените яйца - те съдържат по-малко холестерол; на зеленчуковата мусака - със зеленчуците в организма постъпват целулоза и множество разнообразни хранителни вещества; на омлета от белтъци - с отделянето на жълтъците се намалява количеството калории.
Кажете "НЕ" : на бърканите яйца с бекон, шунка или друго месо и на бисквитите с краве масло. Тези продукти не се съчетават добре с яйцата.

5. Говеждото месо

Говеждото месо е източник на белтъчини, цинк, желязо и витамин В12.

Кажете "ДА" : на постните парчета - в тях се съдържат не повече от 5 г наситени мазнини на 100 г месо и на начините на приготвяне като бързо печене или задушаване.
Кажете "НЕ" : на месото по ребрата - в него има 2 пъти повече мазнини и калории, отколкото във филето.

6. Кафето

Няма смисъл да се отказвате от турското кафе. Последните изследвания доказаха несъстоятелността на твърденията за влиянието на кофеина върху възникването на сърдечни заболявания и повишеното кръвно налягане налягане. Тази любима за много хора напитка е способна да облекчава пристъпите на алергия, зарежда с енергия и подобрява концентрацията на вниманието.

Кажете"ДА" : на 2-3 чашки кафе дневно. Само не прекалявайте със захарта и млякото.
Кажете "НЕ" : на кафето с много захар, сметана, шоколад и т.н.

7. Орехите

Те са богати на мононенаситени мазнини, които намаляват риска от сърдечни заболявания. Те могат за дълго да премахнат глада, т.е. и опосредствено да намалят теглото. Магнезият, който влиза в техния състав, помага при предменструалния синдром - премахва отоците, променливото настроение и главоболието.

Кажете "ДА" : на малка шепа орехи (около 170 ккал) - това количество е достатъчно да задоволи глада между две хранения или преди сън; на салатите и другите ястия с орехи - те засилват вкуса и питателността на храната.
Кажете "НЕ" : на орехите в ястията, които сами по себе си са богати на мазнини и калории, например шоколадови пасти, сладолед, бисквити.