След като на полуфиналите баскетболистките на Монтана 2003 изхвърлиха досегашните носителки на Купата на “Леденика-България”, днес те се наложиха и над шампионките от Дунав Еконт с 67:64, в зала “Бойчо Брънзов” в Бургас. Ивелина Вранчева се превърна в герой за своя тим с решителна тройка в последните секунди, a впоследствие бе наградена и за най-полезен играч във финалите.

Именно Вранчева бе най-резултатна за победителките с 18 точки, Зоя Станоева наниза 15, а Вера Перостийска добави 12 точки, 17 борби и 4 блока. Наталия Топалова-Шопова се отличи с 18 точки и 8 борби, Зорница Костова записа 11 точки, а Рейчъл Робинсън завърши с 9 точки и 15 борби.

Срещата започна без изненади като сочените за фаворитки от Дунав Еконт бързо успяха да натрупат преднина, като разликата между двата тима нарастна до 11 точки, при крайното за първата четвърт 20:9. През вторите 10 минути баскетболистките на Монтана 2003 постепенно съкратяваха изоставянето си, а полувремето приключи при 33:31 за шампионките.

През третата четврт двубоят продължи да се развива изключително равностойно, като водачеството често се сменяше, а най-голямата разлика между двата отбора бе при 52:48 за Дунав в края на частта. В първите 3 минути от заключителната четвърт нито един от двата отбора не успя да отбележи, но постепенно състезателките и на двата отбора се отпуснаха, двубоят премина в изпълнение на наказателни удари. В крайна сметка баскетболистките на се оказаха по-концентрирани и стигнаха до крайния успех.

За разлика от скъпите селекции на отборите от Русе - "Дунав Еконт" и Бургас - "Лукойл Нефтохимик", тимът на "Монтана 2003" е със значително по-нисък бюджет. В състава му, за разлика от двата считани доскоро грандове в родния баскетбол, са само български баскетболистки. И с един отличен треньор, какъвто е Славко Димитров. "Мечтите са безплатни, а и винаги трябва да се използва шанса, колкото и голям или малък да е той. Преди десетина дни надиграхме убедиелно "Дунав Еконт" в първенството, така че никаква изненада не се е случила", каза Славко.