Пари на футболния клуб ЦСКА и на металургичния комбинат "Кремиковци" са отклонявани по сложни схеми за съвършено странични сделки и дейности, за което са събрани достатъчно доказателства. Това съобщи в неделя по БНР прокурор Божидар Джамбазов, който наблюдава делото за безстопанственост и длъжностни престъпления, заведено срещу бившия изпълнителен директор на комбината и президент на ЦСКА Александър Томов и още няколко лица.

Според Джамбазов, събрани са достатъчно доказателства за длъжностно присвояване по делото срещу Томов и на този етап няма предложение за споразумение между прокуратурата и обвиняемия, пише Mediapool.

Схемите, по които пари на клуба и на комбината са източвани, са сложни, подчерта прокурорът. "Най-общо казано, става въпрос за отклоняване на средства, които са собственост на ЦСКА и на "Кремиковци", става въпрос за пари и имоти, които не са използвани по предназначение", каза Джамбазов, обяснявайки какво се е случвало с комбината и с футболния клуб по времето, когато бяха собственост на индийския бизнесмен Прамод Митал, а в действителност с тяхното стопанисване се разпореждаше Александър Томов.

По това време ЦСКА продължи да пропада по-дълбоко във финансовата бездна, а задълженията на "Кремиковци" набъбнаха до многоцифрени суми.

"Става въпрос за ситуация, в която пари, които са били собственост на ЦСКА и са били предназначени за дейността на клуба - за заплати, за купуване на футболисти, не са използвани по този начин, а за финансиране на сделки, които нямат нищо общо с дейността на самия клуб. И от друга страна, подобни сделки са били финансирани чрез прехвърляне на имоти, собственост на "Кремиковци", за които "Кремиковци" не е получило никакви пари", обясни прокурорът.

Той припомни, че по времето, когато е изпаднал във финансова криза, ЦСКА сключил банков заем. Гарант е станал "Кремиковци" със собствени средства. "В момента, в който ЦСКА не е могъл да върне тези пари на банката, тя се е възползвала от гаранцията, която дружеството е осигурило. Така че в тази връзка са отношенията ЦСКА - "Кремиковци", тъй като и към настоящия момент "Кремиковци" може да си иска тези пари от ЦСКА да си ги получи, тъй като дружеството е на загуба с тези средства" каза още прокурорът.

Обяснението на прокурор Джамбазов става на фона на твърденията на Александър Томов, че срещу него се води политическа кампания, а самият той е напълно невинен и има достатъчно доказателства срещу твърденията, че е участвал във финансови машинации.

През седмицата комисията "Кушлев" запорира имущество на бизнесмена за 800 хил. лв. и внесе иск в съда за конфискуването му поради това, че не отговаря на доходите на семейството на Томов по времето, когато е придобито. Бившият шеф на футболния клуб и на комбината възрази, че си е плащал всички данъци и пак се оплака от политически репресии.

В неделя, въпреки изявленията на прокурор Джамбазов, които съдържаха недвусмислен намек за извършени престъпления по времето, когато Томов ръководи "Кремиковци" и ЦСКА, от партията на Томов - "Българска социалдемокрация - Евролевица" съобщиха, че лидерът й заминава за Лондон "по покана на комитета по икономическата политика, труда и националните ресурси към Социалистическия интернационал".

Така в британската столица социалдемократът Томов, срещу когото се води дело по обвинение за длъжностни престъпления, ще участва в разглеждането на въпросите, свързани с предизвикателствата пред световната икономика през тази година, глобалната криза и изходът от нея.