Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство срещу бившия президент на „ЦСКА” Александър Томов и Александър Гарибов, председател на Управителния съвет на футболния клуб. Обвинението е за това, че през 2007 г. са присвоили чужди пари от „ЦСКА” АД - около 5 млн. евро, собственост на „Кремиковци” АД, поверени им да ги управляват.

Делото е образувано по постъпили в Софийска градска прокуратура материали от ДАНС по проверката, която беше извършена в "ЦСКА". Установена е връзка, според която 5-те млн. евро са източени от „Кремиковци” и през парични трансфери по сключени вътрешни и международни договори с множество контрагенти, включително и чужденци са постъпили в ЦСКА, където са присвоени от двамата.

Прокурорите, уточниха, че не става дума за пари от трансфери на футболисти. Делото е възложено на Национална следствена служба и ще се разпитват свидетели и ще се четат документи, за да се конкретизира извършеното престъпление. Едва тогава ще им се повдигне на обвинение. Възможно е престъпленията да се окажат повече, допуснаха прокурорите.

За сега за длъжностно присвояване Наказателният кодекс, предвижда от 10 до 20 години затвор. След повдигане на обвинението, прокуратурата ще поиска запор върху имоти на Александър Томов и Александър Гарибов срещу източените 5 млн. евро.

По другото дело за изчезналите от склад на държавния резерв въглища за пет млн. евро, обвинение ще се повдигне не срещу Александър Томов, а срещу чужденец, уточниха прокурорите.