Над 10 фирми са участвали в източването на "Кремиковци", като част от тях са офшорни. Това заяви заместник градският прокурор на София Божидар Джамбазов по повод делото срещу бившия изпълнителен директор на комбината и бивш президент на Футболен клуб ЦСКА Александър Томов за присвояване на около 5 млн. евро от футболния клуб и ощетяване на комбината с 29 млн. лева.

Обвиняеми по делото са още и бившият изпълнителен директор на ЦСКА Александър Гарибов, членът на УС на "Кремиковци" АД Иван Иванов и директорът на фирма "Финметал" Божко Бонев. Съдът даде ход на делото, но впоследствие го отложи за 27 май, когато ще бъде призована първата половина от свидетелите.

Според Джамбазов хвостохранилището на "Кремиковци" е било прехвърлено на трето лице, без да е осъществено съответното плащане. Парите тръгват от ЦСКА и стигат до "Кремиковци", после те трябвало да се върнат отново в ЦСКА, но били пренасочени към трета фирма, която се явява собственик на футболния клуб. "Така комбинатът е бил системно източван, тоест "Кремиковци" прехвърля, но не получава нищо за това прехвърляне, съответно фирмата, които ги получава, препредава на друга фирма и се получават средства, един вид подарък", обясни Джамбазов.

Александър Гарибов заяви, че не се притеснява за развоя на процеса, тъй като по думите му, той и Александър Томов, са действали напълно прозрачно. Парите са били на собственика, но просто са били преместени от една фирма в друга. Гарибов допълни, че по негово време не е имало никакви финансови нарушения в ЦСКА.

Общите щети, нанесени на футболния клуб и на металургичния комбинат, са за около 36 млн. лева.

Ако се докаже вината на четиримата обвиняеми, наказанието, което могат да получат те, е от 10 до 20 години лишаване от свобода. Очаква се като свидетел по делото на следващите заседания да се яви и бизнесменът Васил Божков.