Intel Corporation представи фамилията процесори Dual-Core Intel Itanium Processor 9100, които са предназначени за високо технологични приложения и имат характеристики за подобрение на надеждността и намаляване консумацията на енергия.

Фамилията процесори Itanium 9100 са шесто поколение чипове Itanium. Itanium платформата е подсилена с нова характеристика, наречена Core Level Lock-Step, която подобрява целостта на даните и надежността на приложенията, като премахва грешките в ядрото.

Друга нова характеристика е Demand Based Switching (DBS), която намалява консумираната мощност на сървъра по време на периоди с ниска активност. Фамилията процесори Itanium 9100 са с честота на процесора до 1.66 GHz и FSB скорост 667 MHz.

"Екосистемата Itanium продължава да се развива, тъй като клиентите избират стандартни платформи, които се поддържат от водещи системи, осигуряващи широк избор на приложения, " заяви Пат Гелсингер, главен вицепрезидент и генерален директор на Intel's Digital Enterprise Group.

Фамилията процесори Itanium 9100 продължава да предлага свобода на крайния потребител, като осигурява голям избор на софтуеър с повече от 12 000 приложения в производство, както и гъвкавост спрямо различни операционни системи, включително Linux, Windows, HP-UX, HP NonStop, HP OpenVMS, z/OS и Solaris/SPARC.

"Microsoft продължава да подкрепя архитектурата Itanium и с фамилията процесори Itanium 9100 нашите корпоративни клиенти могат да управляват по-големи и надеждни бази данни и бизнес приложения," заяви Бил Леинг, генерален директор на Windows Server Division в Microsoft.

"Red Hat се вълнува от пускането на платформите, базирани на най-новите Itanium процесори на Intel," заяви Пол Кормие, вицепрезидент на Worldwide Engineering в Red Hat. "Работихме заедно с Intel, за да се уверим, че Red Hat Enterprise Linux 5.1 изцяло ще поддържа най-новите характеристики за виртуализация, които Intel осигурява с новата си платформа."

Всички производители на сървъри, членове на Itanium Solutions Alliance, ще пуснат нови продукти, базирани на новата фамилия процесори Dual-Core Intel Itanium Processor 9100, сред които са Bull, Fujitsu, Fujitsu Siemens Computers, HP, Hitachi, Intel, NEC, SGI и Unisys.

Шест двуядрени и един едноядрен процесор от фамилията Itanium 9100 ще се доставят на цени от $696 до $3,692, в зависимост от количеството, характеристиките и производителността. Частите, които поддържат Core level Lock-Step, ще започнат да се доставят през първото тримесечие на 2008.