Много размисли навява проведеният в събота ромски празник в Етрополе.
Още с пристигането в м.Равнището, където беше празненството, на посетителя му правят впечатление няколко неща. Многото хора, дошли на празника, над 2000 човека имаше на поляната; облечените в слетлоотразителни жилетки роми-доброволци, поели охраната и създадения ред в цялото мероприятие. Съорганизатор, заедно с общината, беше и ромска организация от Етрополе с председател Румен Ганев, комендант на мероприятието – Иван Христов.  
Всички се радваха като деца, че си имат празник и, че могат сами да осигуряват организацията и охраната. От тук и липсата на каквито и да са инциденти по време на състезанията.
След краткото поздравително слово от страна на кмета на общината инж.Богомил Георгиев и циганския химн „Джалем, джалем”, започна и същинската част на празненството. Кметът пое твърдия ангажимент за ромите от града да бъде изграден клуб, в който да се събират, да обсъждат проблемите и да се веселят.
За доброто настроение на посетителите се грижеха младежкият духов оркестър и оркестър „Феникс” от Ботевград. 
Така наречената „кушия” се проведе на три етапа – индивидуално надбягване с коне, надбягване с каруци и т.н.”Първична сила”, теглене на каруца с прикачено ремарке.
След това имаше конкурс за най-добре танцуваща ромка и курбан-чорба за всички посетители.
Общо 15 коня участваха в индивидуалното надбягване. Победителите: Марко Григоров с кон „Тайсън”, Петър Цветелинов с кон „Пепи” и Ценко Ценов с „Дела”.
По-малко бяха участниците в надбягванията с каруци, като от 6-те състезателя победители станаха Марко Пеков от Беляновец, Марко Цветков и Тошко Цветков от Етрополе.
Победител в състезанието „Първична сила” стана Продан Николаев Христов от Етрополе.
За най-добри танцуващи ромки журито класира Дочка Душкова, Иванка Маркова и Павлина Цветкова. Претендентките се състезаваха на право хоро, ръченица и цигански кючек.
Парични бяха наградите за всички състезания, осигурени от общината, от ромската организация и от бизнесмена Емил Димитров.