Кметът на София Бойко Борисов е постигнал договорка с вътрешния министър Румен Петков да се създаде законова възможност за формирането на общинска полиция.

Столичният градоначалник заяви в интервю, че много градове ще се възползват от възможността да имат своя общинска полиция, подчинена пряко на кмета, предава Агенция "Фокус".

"Имам уговорката с вътрешния министър Румен Петков, че той ще внесе такова предложение в Министерски съвет", посочи кметът.

В тази връзка предстои и преструктуриране на общинската фирма "Егида".

"Егида" от само себе си ще отпадне при това положение или ще остане в тази си част, която включва охраната на детските градини и училищата", посочи Борисов.

По повод скандалите в общинските фирми Борисов заяви, че 2008-а ще бъде годината на преструктурирането на общинските дружества и смяната на порочната система, функционирала досега.

"През 2008 година общинската икономика трябва да бъде структурирана така, че системата повече да не бъде такава. На всеки може да му стане хубаво да краде, но затова той ще си влезе в затвора. Системата обаче не трябва да бъде такава, че да позволява това да се случва безконтролно.

Затова 2008 година ще бъде годината на преструктуриране на дружествата, ще сменим бордовете, ще сменим принципа, по който хората ще влизат там, ще въведем конкурсното начало", категоричен бе Борисов.