Жалба за дупките по софийските улици е постъпила в Комисията за защита от дискриминацията миналата седмица, съобщи председателят й Кемал Еюп пред журналисти на семинар във Велинград за многообразието и недискриминацията в медиите.

От комисията отчитат три пъти повече разгледани казуси, свързани със средствата за масова информация през миналата година в сравнение с 2006 година. В почти половината от случаите тя не е установила дискриминация.

Практиката на комисията показва, че са установени прояви на дискриминация, свързани с дейността на медиите по признаците етническа принадлежност, увреждане, политическа принадлежност пол и образование. Най-много са случаите на дискриминация по признак етническа принадлежност:

„Много доминират, но повечето от тях отпаднаха, т.е. не се констатира дискриминация”, каза Еюп. Той каза още, че последният любопитен случай е свързан с жалба за огромна дупка в квартал „Бъкстон”.

Комисията за защита от дискриминация най-вероятно ще глоби столичния кмет Бойко Борисов заради отказа му да изпълни препоръката й да се извини за думите си по повод решението на кмета на Ветрино Георги Андреев, който беше избран като кандидат на ГЕРБ, но след това премина в социалистическата партия, че "всички в БСП са без морал". Санкцията, която го грози е в размер от 5 000 до 10 000 лева.