Вътрешният министър Михаил Миков призова шофьорите да съобразяват скоростта си на движение със състоянието на пътищата. Това стана по време на парламентарния контрол. Според Миков не трябва да се търси оправдание за честите катастрофи със състоянието на пътната инфраструктура.

Според Михаил Миков водачът е длъжен да се съобразява със състоянията на пътищата. По думите му голяма част от катастрофите се случват на идеални пътища - на магистралите, където превишената скорост е основен фактор. „Не може с "Ферари"-то да караш с 200 и това, че имало дупка на пътя да бъде оправдание, че е станало пътно транспортно произшествие”, посочи министърът.

Той поиска парламентът да приеме поправките в Закона за движението по пътищата, за да влезе в сила видеонаблюдението, за чието внедряване ведомството вече било готово. „В противен случай тези технически средства остават купчина ненужно желязо”, посочи министърът. Той припомни, че ведомството е готово да пусне в действие 15 стационарни установки и призова депутатите да се отнесат с разбиране като приемат и на второ четене поправките в закона, въпреки че се намират в предизборен период.

Министър Миков каза, че целта е до 2010 година броят на загиналите на пътя да бъде сведен до 700. По думите му към днешна дата загиналите са с 59 по-малко в сравнение със същия период на миналата година, а ранените - с 350-400 по-малко.

„Не може всички да си късат ризата за сигурността, а вчера да се отхвърлят поправките в Закона за електронните съобщения. Такова лицемерие се разбира от хората”, посочи Миков в отговор на въпрос за честите нападения на влакове. По думите му е нужна твърда наказателна политика и е крайно време да спре политическото говорене за повече права, защото правото на сигурност също било сред тях.

Според министъра обществото има нужда от още дискусия по темата "свобода и сигурност'. Той изрази надежда в следващия парламент отново да се обсъди въпросът.