Полският конституционен съд подкрепи решение тази седмица, по силата на което пияните колоездачи ще бъдат разглеждани като пияните мотористи и ги заплашва затвор, предаде Би Би Си.

2000 поляци са в затвора за каране на колело под въздействието на алкохол. Решението предизвика оживен дебат за това дали те трябва да бъдат толкова строго наказвани за провинението си. Конституционният съд на страната обаче бе категоричен, че пияните колоездачи трябва да се третират като престъпници, както пияните шофьори.
 
По силата на приет през 2000 г. закон всеки, който управлява колело под въздействието на алкохол, рискува глоба или до 2 години затвор, в зависимост от нивото на интоксикация. Много съдилища в страната прилагат по-стриктно наказанието и средно това означава 11.5 месеца зад решетките.

Това положение на нещата е подложено на критика от затворническите власти и от някои съдии. 37-годишният съдия Ярослав Сйелецки от западната част на Полша нарече мярката абсурдна и драконовска, добавяйки, че тя може да доведе цели семейства до просешка тояга. Според него пияните колоездачи трябва да се разглеждат както пияните пешеходци, които се наказват с глоба, доколкото и двете страни използват мускули за придвижването си.