Гласуваме с две бели общи бюлетини на предстоящите парламентарни избори – една за кандидатски листи на партии или коалиции и една за мажоритарни кандидати. Това предвиждат окончателните редакции в изборното законодателство, които парламентът одобри днес на второ четене, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Бюлетината за кандидатски листи съдържа номера на избирателния район, квадратче за отбелязване на волята на избирателя, в което е изписан поредният номер на партията или коалицията, имената на кандидатите, заемащи първите три места в кандидатската листа на партията или коалицията.

Бюлетината за мажоритарни кандидати съдържа единствено името на кандидата. Поредните номера на партиите и коалициите в бюлетините се определя чрез жребий от ЦИК. При идентичност на политическите партии и коалиции, регистрирали кандидатски листи или мажоритарни кандидати, същите имат еднакъв номер на бюлетините.

Според приетите окончателно промени – всички дарения и разходи, свързани с предизборната кампания, на стойност над 5 000 лв. трябва да се извършват по банков път. Партиите, коалициите и инициативните комитети създават публичен регистър на дарителите на предизборната кампания. Забранява се финансирането на предизборната кампания със средства от юридически лица и еднолични търговци, чуждестранни физически лица, религиозни институции, чужди правителства или чуждестранни държавни предприятия, търговски дружества и организации с идеална цел.