Бюлетините за президентските и местните избори ще бъдат биговани, съобщи на брифинг в Централната избирателна комисия говорителят й Ралица Негенцова, предаде репортер на Агенция „Фокус” . Биговането представлява печатно създаден улей на бюлетината, който улеснява нейното сгъване. Говорителят на ЦИК отбеляза, че по този начин ще се предотврати разтварянето на бюлетината, както и ще се осигури по-лесното й пускане в избирателната урна. Там, където бюлетините за общински съвет са по-дълги от един метър, ще бъдат намалени под този размер, по решение на комисията от 1 октомври. В момента печатарите намаляват матриците и няма ясна информация къде бюлетините ще останат по-дълги от един метър.

Ралица Негенцова припомни, че са 3 бюлетините за местните избори – една за общински съвет, една за избор на кмет и една за избор на кмет на кметство, където има възможност за провеждане на този вот, според Изборния кодекс.
От утре членове на ЦИК започват обученията на членовете на общинските избирателни комисии (ОИК). То ще се проведе на няколко етапа, за да може в ЦИК да има достатъчно членове и заседанията да не бъдат възпирани поради липса на кворум.

Ралица Негенцова припомни още, че до 8 октомври гражданите могат да подават заявления за удостоверение за гласуване на друго място при президентските избори. То не се издава на всеки, а на определен кръг лица – това са членове на ЦИК, членове на ОИК и наблюдатели. 8 октомври е и крайният срок, в който лица с постоянен и настоящ адрес могат да заявят, че желаят да упражнят правото си на глас по настоящия адрес. Това е и последната дата, в която гражданите могат да заявят желанието си за издаване на удостоверение за гласуване на определено място. Това важи както за местните избори, където се изисква ценз за уседналост, така и за президентските избори.

До 15 октомври гражданите може да искат отстраняване на неточности в избирателните списъци. При отказ от корекция, те могат да се обърнат към съдебна инстанция.