Около 7,5 млн. бюлетини от вид са отпечатани за парламентарните избори. Видовете бюлетини са 31 за мажоритарните кандидати и 31 за пропорционалните листи. От всички видове, които са общо 62, са отпечатани по 7,5 млн. бройки. При взимане на бюлетината от СИК избирателят първо трябва да представи личната си карта, от която се записват ЕГН и номера на документа за самоличност. След това се полага печат.

Гласува се, като вотът се отбелязва в квадратчето пред съответната партия или коалиция или пред името на съответния мажоритарен кандидат. Всеки един знак, който по някакъв начин издава самоличността на гласоподавателя, прави бюлетината невалидна. След излизане от стаичката за гласуване се полага още един печат, след което избирателят се подписва в избирателния списък. От ЦИК предупредиха гражданите да проверяват нанесените данни, така че да не се получи невалиден вот.

Ако избирателят реши, че иска да участва само в единия вот, тоест за мажоритарен кандидат или само за пропорционална листа, може да заяви това пред членовете на СИК. Така той ще получи само една бюлетина. Избирателят може и да не попълни съответното място, ако не иска да участва във вота. Изрично се забранява изнасянето на бюлетини от изборното помещение.

На откриването на изборния ден могат да присъстват наблюдатели, застъпници, представители на партии и коалиции и медии. Те не трябва да пречат на изборния процес. При приключването на изборния ден, същите лица отново могат да присъстват, но отново не трябва да пречат на представителите на СИК и да им дават каквито и да било съвети. Когато има спорове и възражения, СИК взема решение и съставя секционен протокол, съобщава Агенция "Фокус".