"Днес ще се изповядам пред вас. Не търся оправдание. През всички трудности в нашата спортна кариера медиите сте ни подкрепяли. Сега търся разбиране, а може би и съвет".

Това бяха първите думи на двукратния световен шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки, който днес за пръв път официално се срещна с медиите след катастрофата, която предизвика.

"Сутринта в деня на катастрофата отидох на подводен риболов, след което бях вкъщи и с познати пийнах само две-три глътки домашна ракия, след което се качих в колата като дори съм забравил, че съм употребил алкохол", каза световният шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки, който причини тежка катастрофа с един загинал и момиче в кома.

"Не бях пиян и неадекватен по време на катастрофата. Може би алкохолът се е отразил, защото тогава бях на диета. Пробата за алкохол след катастрофата стана много бързо - само в рамките на 8 часа.

Готов съм да понеса най-тежкото наказание, ако това ще доведе до спиране на войната по пътищата", каза Стависки.

"Не искам да има политически спекулации около тази трагедия, защото се появи информация, че се готвят поправки в закона, с цел да получа по-малко наказание. Това изменение няма нищо общо с мен, защото то касае хората, които не са участвали в катастрофа, а аз участвам", каза Стависки.

"Тази поправка в Закона за движение по пътищата е искана още преди 5 август, когато стана инцидента. Разбирам, че съм направил престъпление срещу хора, срещу Албена и себе си дори, защото сега не мога да гледам хората в очите", каза Стависки.

"След този инцидент всички вече ме мислят за престъпник, но аз заслужавам негативните реакции срещу мен", посочи той.

"За нас вече няма бъдеще, а живеем ден за ден, защото плановете, както се видя след тази катастрофа, са едно, а действителността - друго", каза партньорката му на леда и в живота Албена Денкова.

"По закон прокуратурата трябва да ми предложи споразумение за съкратена процедура, но това не е направено и аз не съм се пазарил с нея, каквато информация излезе в медиите", допълни Стависки.

"Преживяхме ужасни неща и все още не можем да се съвземем след тази катастрофа. Може да разчитаме само на най-близките си приятели, но много хора, които бяха близко до нас сега вече ги няма", заяви Албена Денкова.

"Това, че сме известни, не ни помага, а само ни вреди, защото ако не бяхме световни шампиони, този случай може би щеше да остане само в полицейските хроники", допълни тя.

"Аз не мога да се призная за виновен, докато не станат готови всички експертизи", каза Стависки, като посочи, че има съмнение в изготвянето на пътната експертиза.

"Първо беше готово обвинението, а после разследването. Това според мен не е правилно", заяви Стависки. Той допълни, че неговите адвокати са казали, че прокуратурата е направила изключително бързо експертизите и случаят по делото се е придвижил много бързо.

"Сега не мога да имам някакви определени очаквания към строгостта на съда", посочи още той.

"Преди катастрофата бях спрян от полицейски патрул, макар че карах само с 40 км в час зад един микробус. Полицаите ми искаха документите и ми обясниха, че ме спират, защото не могат да видят номера на колата от прекалената близост на буса пред мен", обясни Стависки.

"Полицаите ме познаха и ми се зарадваха, дори ме питаха къде е Албена, но вече не будя симпатии в обществото след тази катастрофа", каза Стависки.

"Обичам да карам бързо, но винаги съм се съобразявал с пътната обстановка, но в деня на катастрофата това не стана и се случи този инцидент, но не мога кажа с каква скорост съм карал", допълни Стависки.

"Сега не мога да мисля за кариерата си, отклоних всички предложения за участия в шоу програми, като останаха само тези, за които има предварително сключени договори", посочи той.

"Същата нощ, когато ме пуснаха от полицейското в Приморско отидох в болницата в Бургас. Разбрах, че Петър е починал, а на другия ден, когато се свързах с бащата и майката на Мануела, те ме молиха да върна дъщеря им", каза Стависки.

"Лекарите в Бургас казаха, че е най-добре тя да бъде преместена в София и това стана във Военно-медицинска академия. Не виждам какво мога да кажа на майката на Петър, защото осъзнавам, че не аз съм най-потърпевшият в тази трагедия", посочи Стависки.

"Много хора сега казват: "Каква присъда щяхте да дадете на Максим, ако загине ваш близък?".

Не мога да дам отговор на този въпрос. Но как вие щяхте да се чувствате, ако ваш близък беше на мое място, аз нямам отговор и на този въпрос", каза Стависки.

"В България се чувствах много добре и мислих, че това щастие ще продължава вечно, но след тази катастрофа нещата изглеждат по съвсем различен начин", каза още Максим Стависки.

"Аз станах поука за цяла България", допълни световният шампион по фигурно пързаляне.