Планираният протест на майките срещу недостига на места в детските градини пред Столична община трябваше да бъде преместен.

Причината бе, че мястото пред Общината вече бе заето от друг протест - този на центъра за градска мобилност към общината.

Така около 70 майки със своите детски колички и малки деца се събраха в градинката пред храма „Св. София".

Протестът на майките беше както срещу недостига на места, така и срещу липсата според тях на ангажираност и помощ от страна на Общината.

Те носеха плакати с надпис: „Искаме равен достъп на децата ни!" и „Искаме места за всички деца!'

Две от майките дори изпаднаха в остър спор относно местата.

Едната от тях защитаваше позицията, че проблемът се поражда от огромния наплив към столицата, а другата бе на мнение, че София трябва да осигури места за всички деца.

„Искам детето ми да бъде социализирано."
Това заяви Теменуга - една от протестиращите майки. „Общината ме оставя без избор", заяви тя за news.bg.

Детето на Теменуга е на две и половина години. Още миналата година тя се опитала за го запише в детска градина в София, но поради недостига на места това не е случило.

В момента работя като учителка, заяви тя. Заплата ми е малко над 400 лв, таксата за частна детска градина е 550 лв., уточни майката.
"Какво според вас трябва да правя?, попита риторично тя.

София се е превърнала в най-привлекателния град в България, коментира зам. кметът по образованието Йорданка Фандъкова.

Тя добави, че не може да каже конкретния брой на децата, които ще останат извън детските градини в София, защото в момента все още тече регистрацията.
Тя уточни обаче, че до момента броят на кандидатстващите деца е два пъти повече от този през миналата година.

Фандъкова допълни, че броят на местата в градините в сравнение с миналата година се е увеличил с 1200. За тази година са планувани още 1500 места.

Ние можем да се справим обаче само с увеличения брой деца в София, но не и от цялата страна, подчерта тя.

Запитана дали общината е планувала този огромен наплив към столицата и съответно по-големият брой на малки деца тя заяви:
Когато ние започнахме работа в общината, такъв план и такива прогнози не бяха направени, тоест ние бяхме първите които сигнализира за проблема.

Търсим помощ и от държавата, и от всички ангажирани институции.

Бюджетът на Столична община обаче не може да се сравнява с бюджета на европейските столици, коментира още Фандъкова. Тя допълни, че разбира реакцията на майките и донякъде подкрепя техния протест.

Майките бяха категорични, че днешният им протест няма да бъде последен.