ДПС няма да подкрепи структурната и персонална промяна в кабинета „Борисов", които се очаква да бъдат разгледани в парламента в четвъртък. Това стана ясно след заседание на Централното оперативно бюро на партията. Правителството предлага кметът на Габрово Томислав Дончев да бъде одобрен за министър, който да управлява средствата от Европейския съюз. ДПС няма да подкрепи и искането за предсрочно отстраняване на президента Георги Първанов.

Лютви Местан от ДПС коментира, че предложението на кабинета за нов министър не е лишено от логика. Той припомни, че в правителството на тройната коалиция е имало такъв, който да отговаря за усвояването на евросредствата: „Това беше правилно решение на тройната коалиция. Но една правилна структурна промяна, която ние реализирахме, беше поднесена в жертва на идеологемата, това го направиха онези от тройната коалиция. Осем месеца след парламентарните избори, когато явно емоциите на вота са вече малко поохладнели, се предлага същото решение, което бе отхвърлено като вредно за страната".

Според Местан новата власт трябва да обясни дали е било грешка премахването на този пост в началото на мандата. От ДПС заявиха още, че няма да подкрепят и искането за импийчмънт на президента Георги Първанов.

Според Христо Бисиров от движението въпросът не трябва да бъде политизиран, защото това засяга устойчивостта на страната: „Конфликт между институциите в лицето на президента, изпълнителната власт и законодателната власт са вредни за държавата".

От движението разкритикуваха и предложението на кабинета държавните служители сами да си плащат здравните осигуровки. Според ДПС това продължава политиката на управляващите да прехвърлят тежестта на кризата върху определени социални групи.