По инициатива на Майкрософт България, детския портал Az-Deteto.com и фондация Благодеятел се проведе Кръгла маса, посветена на проблемите пред детската безопасност в Интернет.

Събитието беше открито от г-жа Ширин Местан, председател на Държавната агенция за закрила на детето, която каза, че Интернет не трябва да се превръща в "свободна джунгла" за децата, където да ги дебнат редица опасности.

Представители на Майкрософт България, Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС), Министерството на науката и образованието (МОН), Комисията за защита на конкуренцията, Асоциацията Потребител БГ и Съвета за безопасен интернет представиха също своите гледни точки и споделиха същността на инициативите и проектите, по които работят за решение на проблема.

Участниците в Кръглата маса представиха трейлър към филма "Сърфирам безопасно", заснет за месец и половина от младия режисьор Андрей Хадживасилев като част от кампанията "Децата безопасно в Интернет". Другите специални гости на събитието бяха главният герой на филма - 12-годишният Илия и Виктория Керин, която е лице на инициативата и участва в образователния филм.

За Кръглата маса пристигна и Лоран Мейсън, директор на Майкрософт за Европа, Близкия изток и Африка по въпросите на антипиратстово и сигурността в Интернет. В дискусията участие взеха и представители на децата и медиите.
Малките участници от 22 СОУ в София дадоха предложенията си родителски подход при проблема с безопасността в Интернет.

Децата призоваха: "Не реагирайте остро", "Не обвинявайте децата за случилото се", "Изтрийте цялата вредна информация", "Обяснете как проблемът може да бъде избегнат".

"Безопасността на децата в Интернет е един от основните приоритети на Майкрософт на само защото като технологична компания е логично това да е така, но и защото всички ние сме родители и носим своята отговорност за сигурността и информираността на децата си.

Майкрософт вече предостави на всички, които искат да научат повече за сигурността онлайн, учебна програма за безопасно поведение в Интернет със ситуационни игри и въпроси, разработена в рамките на глобалната инициатива на Майкрософт "Партньори в познанието" и достъпна за всички чрез Мрежата на учителите-новатори - http://www.teacher.bg/, както и на сайтовете на повечето медийни партньори на кампанията", каза Огнян Киряков, Генерален директор на Майкрософт България.

Орлин Кузов от МОН наблегна на проблемите с като компютърното пристрастяване, престъпленията в Мрежата, които много често се извършват и от непълнолетни, както и експлоатацията на детския труд чрез Интернет.

"Това, което се случва на нашите деца, когато застанат пред компютъра, е грижа на цялото общество, а не само на държавата и нейните институции. Държавната агенция за информационни технологии и съобщения подкрепя на институционално равнище всички инициативи и проекти на национални и европейско ниво за борба с вредното и незаконнто съдържания в Интернет.

От създаването на агенцията досега, участваме активно в няколко кампании за популяризиране на безопасното използване на световната мрежа, които са отличен пример за обединение на усилията на държавните институции и неправителствения сектор в името на децата.

Кампанията по инициатива на Майкрософт се вписва в политиката на агенцията за непрекъснато обучение и популяризиране на умения и техники за безопасно сърфиране в мрежата. Днешната пресконференция съвпада с издаването на най-новия сборник, подготвен от нашите експерти - "Децата в новата информационна среда". Книгата обединява документи и препоръки на Съвета на Европа за правата на децата в новата комуникационна среда, свободата на изразяване и възможностите за обучение", заяви г-жа Нели Стоянова, директор на дирекция "Информационно общество и информационни технологии" на ДАИТС.

"Наше проучване сочи, че най-активни са децата на възраст между 9 и 15 години (62%), като 38% от българските деца в Интернет са онлайн всеки ден. Децата най-често ползват Интернет вкъщи - 81%, 13,9% от училище, а само 7,4% от Интернет клуб", сподели Жюстин Томс от българския детски портал www.Az-deteto.com.

Webground се включи в кампанията като медиен партньор със своите сайтове actualno.com, screen.bg, mess.bg и crazy.bg. В рамките на Кръглата маса Лора Трайкова, мениджър на съдържанието на сайтовете на групата, сподели удовлетворението си от възможността за участие в подобна кампания и се ангажира actualno.com да продължава да отразява инициативите на "Децата безопасно в интернет".

Тя също така сподели, че след старта на кампанията трите младежки сайта screen.bg, mess.bg и crazy.bg са подложени на ново филтриране и въпреки че потребителите им са в рамките на 15-24 годишна възраст, неподходящото за непълнолетни съдържание по тях е или премахнато, или ограничено в рамките на категории, появяващи се с предупредителен попъп. "Това е един постоянен процес, ние сме отворени и ще бъдем благодарни да получаваме идеи и помощ за това как да бъдем най-ефективни в тази посока".

Анкета, проведена сред деца от 6 до 14 години от София показва, че всички деца (100%) на тази възрастползват Интернет. По-голямата част от родителите казват, че контролират децата си , а близо половината имат опасения от това, че детето им ползва Интернет. Над 90% от родителите споделят, че нямат специален софтуер на компютъра си у дома, който да предпазва от посещения на нежелани сайтове.

В международния ден на безопасен Интернет - 12 февруари 2008 г. Ще се състои премиерата на документално-образователния филм "Сърфирам безопасно", създаден като част от кампанията „децата безопасно в Интернет". Премиерата ще бъде в "Дом на киното", София от 19.30 часа. Входът ще е свободен.

Кръглата маса е част от кампанията "Децата безопасно в Интернет", която стартира в началото на декември 2007 г. Повече от 1700 деца са дали свое предложение за Осмо правило за безопасно сърфиране в Интернет, в допълнение на вече предложените седем.

Медийни партньори са БТА, "Пари" и ipo.bg, "Телеграф", "Монитор", Computerworld, Infoweek, "Компютри", Personal Computer world, сп. Computer, АзБуки, www.az-jenata.com, www.actualno.com, www.mess.bg, www.crazy.bg, www.screen.bg, www.diploma.bg, Atol.bg и Sibir.bg, телевизионното предаване Hi Tech, телевизиите 7 дни, GTV, Евроком.

* * *

Специално за actualno.com едни от главните участници в кампанията - малкият Илия и Виктория Керин, споделиха мнението си по проблема.

Илия е на 12 години и е главният герой във филма "Сърфирам безопасно". Той като много от децата на неговата възраст вече е на "ти" с технологиите и свободно влиза в Интернет.

Какви са предметите в училище, който са свързани с новите технологии и Интернет?
Изучаваме предмета "Информационни технологии", в който се запознаваме с новия софтуер и различни програми. Когато възникне грешка или проблем, питаме своите преподаватели как да се справим с него. Те ни обясняват за опасностите, които крие глобалната мрежа, но все още в училище не сме имали достъп до нея.

Ходиш ли в компютърни клубове, където да използваш интернет?
Преди ходех, но вече имам собствен компютър вкъщи.

Какво беше за теб изживяването при заснемането на филма "Сърфирам безопасно"?
Беше ми много приятно, защото открих нови приятели, разбрах какво е да бъдеш заснет във филм. Беше чудесно.

Какво научи от филма и какво са поуките за теб?
Разбрах, че има много опасности, за които не се знае кога може да ги срещнеш. Научих се да ползвам безопасно интернет и когато имам въпроси, питам родителите си.

Виктория Керин е лицето на кампанията "Децата безопасно в Интернет". Тя също се включи във филма "Сърфирам безопасно" и обясни на децата как да останат невредими, докато се забавляват в Мрежата.

От къде дойде идеята за твоето участие в кампанията?
Идеята е дошла от Майкрософт и другите организатори, предполагам, защото те ме поканиха. Смятаме, че това е един много по-лесен начин целият проблем да достигне до децата и да бъде разбран от тях.

Каква е твоята роля във филма и в кампанията?
Във филма участвам съвсем малко, не играя главна роля. Там разказвам на децата Седемте правила за безопасност в Интернет. Тези седем правила могат да бъдат намерени в детския портал аz-deteto.com, където тече и игра за Осмото правило - всяко дете може да даде предложението си за такова до май месец. След това най-доброто предложение ще бъде наградено.

Ще участвам и в открити уроци в столицата. Там отново ще се дискутира темата, поканени са и родители. Изобщо идеята е децата да разберат какво ги чака в Интернет и какви са начините те да се предпазят. В момента пишем и песен за кампанията, която е един още по-лесен начин децата да станат част от нея.

Какво беше изживяването по време на снимките от филма?
Беше много приятно. Първото весело нещо беше, че седнах на чин. Почувствах се много приятно, защото отдавна не бях влизала в училище, въпреки че съм била учителка по Английски език две години. Останах изумена от децата от столичното 22 СОУ, които участват във филма, защото те са едни изключително умни. Задавах им въпроси и те отговаряха като големи хора, без изобщо да имат време да се замислят. Бях много очарована от тях и техния потенциал.