Похитените от сомалийски пирати 16 български моряци на борда на кораба "Маласпина Кесъл" освен Великден, ще пропуснат и Гергьовден. Това стана ясно днес от думи на зам.министъра на външните работи Милен Керемедчиев, а също и от говорителя на МВнР Драговест Горанов, предаде standartnews.com.

И двамата посочиха, че преговорите между бандитите и италианската фирма чартьор на кораба ще продължат и по Великден.

"Не очакваме събития в следващите дни, колкото и лошо да звучи това. По принцип такива преговори отнемат около месец, месец и половина. Очакваме, разбира се, добра развръзка", заяви в Бургас Керемедчиев. "Моряците са добре, живи и здрави са", допълни пред „Стандарт" Горанов.

Той не посочи дали има някакъв напредък по преговорите и отново отказа да разкрие размера на искания откуп, който се смята, че е повече от 2 милиона долара.

Вторият помощник-капитан от отвлечения кораб "Маласпина Касъл" е разговарял днес с баща си. Това заяви Цветан Гъдев, управител на "Б Нави България" ЕООД, лицензиран екипажен посредник, предаде "Фокус".

Гъдев добави, че помощник-капитанът е разговарял с баща си около 2-3 минути и го е уверил, че всички моряци са в добро здравословно състояние. Гъдев допълни, че е осигурена храна, вода и цигари на моряците и като цяло здравословното им състояние е добро. Той допълни, че разговорите за освобождаване на моряците продължават, но на този етап няма конкретна информация.

Цветан Гъдев апелира към медиите да не пускат невярна и не потвърдена информация, тъй като тя се отразява зле на семействата на отвлечените български моряци. "Едва ли ще се разбере кой точно е дал пари за освобождаване на моряците, но това не е най-важното, трябва да се надяваме момчетата да бъдат освободени възможно най-бързо", заключи Цветан Гъдев.

Междувременно застрахователните компании реагираха гъвкаво на зачестилите в последно време отвличания на кораби в Аденския залив и вече пуснаха като оферта "морска антипиратска премия". Тя предлага възстановяване на суми при откупи, а също и покриване на липси причинени от неосъществяване на печалби, тъй като плавателни съдове на корабопритежателите могат да бъдат спрени за различен период от време.

Първа реагира "Лойдс" - компания, по която другите си сверяват часовника в сектора на морското застраховане. Плюс това се предлага и външна консултантска помощ, която да посредничи при криза и акт на пиратство.