Денят на Земяна се чества официално на 22 април. По този повод ученици и учители от три учебни заведения в общината отправят следния призив: 

Светът без природа е твърде тесен и сложен за едно човешко същество. Нека не променяме природата, нагаждайки я към тесния си кръгозор и недоразвитите си поради мързел възможности, а да  се опитаме да пораснем до нея. За да бъдем достойни да я видим и докоснем в цялата й красота. Ако нямаше природа.....Къде щяхме да избягаме от града? Къде щяхме да намерим най-истинската оценка на възможностите си - можем или не можем! Къде щяхме да получим възможност да пипнем природата такава, каквато е и каквато винаги е била - чиста,истинска, неподправена?

Нека младите хора на Ботевград се обединим, за да покажем, че в България е назрял момента за формиране на гражданска култура за опазване на Природата и изискаме отговорна политика за опазване на Живата природа, за да докажем, че в страната ни има достатъчно много осъзнати и активни млади хора, които искат и променят към по-добро общностите и средата в която живеят. Да покажем, че добрата воля и обединените усилия имат силата да променят обществото ни, да запазят природата на България.

Денят на Земята идва, а Българската природа си отива и това засяга всички нас! Да променим това!

От колективите и учениците на ТПГ ”Ст.Панчев” - Ботевград, Прогимназия “Хр.Ботев” и НУ ”В.Левски” - с.Литаково.