Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер утре ще бъде в България, съобщи говорителят на алианса  Джеймс Апатурай.
   
В София той ще се срещне с президента Георги Първанов, с когото ще дадат пресконференция, както и с премиера Сергей Станишев. Схефер ще има работна вечеря с вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин, каза Джеймс Апатурай.
   
Генералният секретар на НАТО ще бъде награден с орден "Стара планина", добави той.
   
Запитан какъв е характерът на утрешното посещение, Джеймс Апатурай заяви, че генералният секретар на НАТО "никога не прави визити само на вежливост". Има огромен списък с въпроси, които той трябва да обсъжда с всички страни в НАТО. Очаквам по време на посещението в България да бъде разисквана обстановката на Балканите - Косово, стремежът на балкански страни евроатлантическа интеграция, заяви той, цитиран от БТА.
   
Очаквам също да бъде обсъдено положението в Афганистан и по-специално как върви подготовката на НАТО за предстоящите избори в тази страна, в която всички в НАТО трябва да увеличат приноса си, разработването на новата концепция за сигурност на НАТО, както бе решено на срещата на високо равнище в Страсбург/Кел и ще спра дотук, добави Джеймс Апатурай.
   
Ден след посещението си в София генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер заминава за Букурещ.