Председателят на парламентарната комисия по външна политика Соломон Паси е предложението на НДСВ за нов генерален секретар на НАТО. Слуховете за кандидатурата на Паси за отговорния пост витаеха от около два месеца, но днес бяха потвърдени. Паси е посочен единодушно от партията си, а кандидатурата трябва да бъде одобрена от правителството. След това трябва да бъде официално издигната, а решението на министрите от НАТО се очаква да бъде взето на Срещата на върха през април, която ще се проведе едновременно в Германия и Франция. Ето какво каза Соломон Паси след обявяването му за кандидат за генерален секретар на НАТО:

„Смятам, че България има много добри шансове, тя може да реши да участва с друг кандидат, не е толкова от значение кой е кандидатът. Смятам, че България има много добри шансове да даде следващия генерален секретар на НАТО”, коментира още той.

„Колкото и да е рано да се говори за това какво трябва да се случи оттук нататък в НАТО – много важни неща трябва да се случат, много важни трансформации трябва да се случат. Едно от първите и най-мощни оръжия, с които НАТО трябва да се снабди, е нова форма, нова орбита на Евроатлантическо сътрудничество – сближаването между ЕС и НАТО е от критична важност за успеха на всички нас”, отбеляза Соломон Паси.

Вчера посланиците на страните в Организацията на Северноатлантическия договор започнаха да разискват кой да стане генерален секретар на НАТО, след като Яп де Хоп Схефер се оттегли от поста през лятото. Решение може да бъде взето на 60-ата юбилейна среща на високо равнище през април.

Сред възможните претенденти за нов генерален секретар на НАТО са външният министър на Полша Радослав Шикорски, бившият външен министър на България Соломон Паси, датският премиер Андерс Фог Расмусен, канадците Питър Маккей (министър на отбраната) и Джон Манли (бивш външен министър) и бившият британски министър на отбраната Дес Браун.