Ръководството на ОУ “Васил Левски” и настоятелство “Бъдеще” при учебното заведение са сигнализирали Регионалния инспекторат по образование и Министерството на образованието и науката, че в Ботевград е на път да бъде обособено сегрегирано ромско училище.

Становище по проблема е изразил държавният експерт в МОН Йосиф Нунев. Той е изпратил писмо до кмета Георгиев, в което пише, че общинският съвет може да приеме решение с цел недопускане на етническа сегрегация. Нунев се позовава на чл.29 от Закона за защита от дискриминация.
Създалата се ситуация може да бъде преодоляна, ако пропорционалното съотношение между различните деца в училищата на града отговаря на демографската картина по етнически признак – казва още експертът в писмото си до градоначалника.  

Началникът на РИО – София област Пламен Иванов също е отговорил на подадения сигнал. В писмото му до ръководството на учебното заведение се казва: “Съгласно чл.6 от Конституцията на Република България, всички граждани са равни пред закона и не е допустимо създаването на привилегии, основани на пол, раса, етническа принадлежност и други. В този смисъл създаването на сегрегирано училище за обучение на ромски деца е в противоречие с конституционната разпоредба”.

В писмото си Пламен Иванов подчертава, че мотивиран от принципа на законност, не поощрява създаването на сегрегирани училища и счита, че всички деца, без оглед на техния етнически и социален произход, следва да имат равен достъп до образование.