Над 1 милиона квадратни метра застроена площ се управляват с българския софтуер за недвижима собственост и активи FM Center. Решението на Немечек България намалява разхода на електроенергия с 20%, стана ясно на днешната пресконференция в София.

Софтуерът е внедрен от 10 български компании, вкл. най-големия бизнес център в Източна Европа – Бизнес Парк София, както и от молове, търговски вериги, хипермаркети, сервизни центрове и шоуруми за автомобили, компании за транспорт и логистика.

Основната функция на продукта е да подобрява управлението на сградите, да оптимизира разходите за електро и топлоенергия, комуникации, комунални услуги, ремонтни дейности, хигиенизиране и др.

Анализите на Немечек България показват, че с използване на софтуерното решение експлоатационните разходи могат да бъдат намалени с до 35%, а консумацията на електрическа енергия да спадне с до 20%.

Внедряването на FM Center улеснява и отношенията между наематели и наемодатели, като автоматизира всички процеси от изготвяне на офертите през сключване на договорите до предоставяне на данни за издаване на финансови документи. Софтуерът обединява разнородни данни и дава възможност за бързата им обработка, за изготвяне на точни анализи и прогнози, което съответно увеличава печалбите от дейността.

Българският продукт е предпочетен от една от най-развитите държави в Близкия Изток и сред най-богатите в света – Кувейт. В момента се водят финални преговори и предстои внедряването на FM Center за управление на 1500 военни сгради и недвижими активи на кувейтската армия, съобщи Горан Миланов, търговски директор на Немечек България.

Компанията е пред завършване и на друг ключов проект. Столичен общински съвет (СОС) е една от първите български институции с електронен архив на административната документация. Архивът е изграден чрез DocuWare - софтуерът за дигитализиране, архивиране и управление на документи, създаден от едноименната компания, който от няколко години се подобрява и доразработва изцяло от екипа на Немечек България.

От 2003 г. до момента цялата информация от решения и протоколи от всички заседания на СОС е архивирана в първата по рода си дигитална база данни, включваща над 250 000 документа.

Крайната цел на проекта е създаване на изцяло „виртуален” начин за провеждане на заседанията на Столичния общински съвет. За мандата 2003 – 2007 г. в Общината са разпечатани над 10 млн. страници само за заседанията на съветниците, което по груби сметки се равнява на 150 000 лв. разходи само за хартия. Чрез използване на електронната база данни ще бъдат спестени не само тонове хартия и други консумативи, но и времето на съответните служители, обясни Горан Миланов.

Последните проучвания сочат, че 50% от времето на служителите се използва за търсене на документи, а едва 10% от времето се изразходва за четене и проучване на тази информация.

DocuWare се използва и в Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, където е създаден първият електронен архив на библиотеката в рамките на мащабната паневропейска инициатива Eeuropeana. Дигиталната база данни включва над 3000 документа, някои от които датират от XII век и имат изключителна историческа и културна стойност.