Интернет гигантът Google пусна език за програмиране, който опростява процеса на създаване на приложения за платформата Android. Наречен Simple, езикът е проектиран на базата на Basic (Beginner's All-purpose Symbolic Instruction Code), съобщи informationweek.com.

Simple е предназначен за бързо създаване на приложения чрез готови модули. Езикът е идеален за непрофесионални програмисти, уточнява Google, но от него могат да се възползват и професионалистите.

Simpe работи на платформи Windows, Mac OS X и Linux. Създадените с негова помощ приложения могат да се качват в онлайн магазина Android Market.

Google предупреждава, че при работа с продукта могат да възникнат грешки и приканва непрофесионалните програмисти да съобщават за тях в отдела за поддръжка на компанията. Опитните разработчици могат самостоятелно да коригират грешките в езика.

Подобно на своя аналог от 90-те години на миналия век (езика Basic), Simple програмите представляват дефиниции и код. Дефинициите съдържат компоненти, а кодът - програмна логика.

Взаимодействието между компонентите и логиката се осъществява посредством събития, пускани от компонентите. Програмната логика се състои от "хендлери" на събития, които съдържат код, реагирищ на събитията.

Google публикува изходния код на платформата Android през есента на 2008 година. Тогава се появи и първият смартфон с тази ОС, произведен от HTC.

До края на настоящата година се очаква броят на Android моделите да достигне 18-20. Вече и на българския пазар е достъпен подобен продукт от оператора Globul.