Баскетболистите на Панатинайкос се класираха за финала на баскетболната Евролига, след като късно снощи победиха в гръцкия сблъсък големия си съперник Олимпиакос с 84:82 във втория полуфинал на турнира и ще играят с ЦСКА в битката за трофея в неделя.

Очаквано двубоят бе изключително драматичен, след като съперничеството между двата атински отбора е невероятно. В крайна сметка Зелените имаха малко повече късмет в решителните моменти и успяха да спечелят.

Мачът се реши в самия край. Панатинайкос дръпна с 81:74 след тройка на Шарунас Ясикевичус малко повече от 3 минути преди края, но с кош на Бурусис и 3 точки на Папалукас Олимпиакос се върна в двубоя. Бурусис изравни 82:82 1,12 минути преди края.

След това обаче, Никола Пекович реализира и върна аванса на ПАО от 2 точки. Олимпиакос получи шанс не само да изравни, но дори и да спечели, но Никола Вуйчич пропусна тройка, а в последната атака Бурусис не испя да реализира, а при добавката не споручи и Джош Чилдрес и така триумфът бе за Зелените.

Пекович вкара 20, Майк Батист 19, а Спанулис и Ясикевичус добавиха по 18 точки за победителите, които ще имат шанс да вземат реванш от ЦСКА, от който загубиха финала през 2007 година.

Треньорът на гръцкия тим Желко Обрадович може да спечели 7-а континентална титла, докато Панатинайкос се цели в 5-и трофей. Литовецът Ясикевичус пък може да стане първият триумфирал в надпреварата с 3 различни тима, след като преди това стана шампион с Барселона и Макаби Тел Авив.