Гръцкият шампион Панатинайкос спечели за трети път Евролигата в последните 5 сезона, след като тази вечер пред пълни трибуни в "Палау Сан Жорди" в Барселона победи Макаби (Тел Авив) със 78:70 във финала на най-силния европейски клубен турнир по баскетбол. Титлата е общо девета в кариерата на легендарния Желко Обрадович, който за 20 години стигна 12 финала в надпреварата и на 7 пъти в тях вдигна трофея като наставник на ПАО.

На полуфиналите през този сезон "детелините" отстраниха италианския първенец Монтепаски (Сиена) и в директния сблъсък се изправиха срещу може би най-атрактивния отбор в Евролигата за сезона – този на Макаби. Грандът от Тел Авив е предвождан от старши-треньора Дейвид Блат, който е и селекционер на Русия. Както е известно "Сборная" е съперник на българския национален отбор по баскетбол в първата групова фаза на предстоящото Европейско първенство в Литва, което стартира в края на август.

Финалната среща започна по-добре за Панатинайкос, но на полувремето двата тима се оттеглиха за заслужена почивка при 33:33. През втората половина на двубоя обаче отборът на Желко Обрадович успя да дръпне в резултата, като след 30 минути игра имаше аванс от 11 точки за 54:43. Макаби опита обрат в последните 10 минути, но неуспешно и по този начин Панатинайкос отново триумфира в надпреварата.

Най-резултатен за победителите беше Майк Батист с 18 точки и 6 борби, Димитрис Диамантидис добави 16 точки, 9 асистенции и 5 борби, а Дрю Никалъс завърши с 14 за успеха на състава от Атина.

Чък Ейдсън наниза 17 точки и овладя 7 борби, Дейвид Блътентал добави 14 точки, а Лиор Елиаху и Джереми Парго се отличиха с по 12 точки при загубата на Макаби. 

По-рано днес в малкия финал Монтепаски победи Реал (Мадрид) с 80:62.