България е първата страна, която след декларацията на Световната здравна организация от май 2007 година е приела Национална програма за профилактика на оралните заболявания при децата до 18 години.

Програмата е финансирана с 15,5 милиона лева и е петгодишна, съобщи във Варна д-р Николай Шарков - председател на Българския зъболекарски съюз, цитиран от БНР.

Д-р Шарков допълни, че само 35% от българите си мият зъбите, а 33% си купуват четки за зъби.

Стана ясно, че българските стоматолози ще се стремят към постигнатото в Япония, където 98 процента от децата нямат кариеси, защото след смяната на млечните им зъби, те се покриват със специалното вещество силант, което възпрепятства заболяването.

От днес до 9 май Варна е домакинна ХІV конгрес на Балканското стоматологично общество, придружено от голяма дентална изложба. Тук се провежда и ІХ научен конгрес на Българския зъболекарски съюз.

Президентът на Световната дентална асоциация д-р Роберто Виана заяви,че и децата, както и възрастните, трябва да знаят, че необходимото количество паста за зъби върху четката трябва да бъде с големина не повече от едно грахово зърно, а заради по-добрата профилактика днешното младо поколение ще бъде свободно от заболяването "кариес".