Над 70% от българите смятат, че страдат от алергии, показва изследване на медицинския университет. Анкетата е обхванала 3000 души, като само една трета от тях са търсили помощта на лекар заради оплакванията си, информира БНР.

Алергиите са сред основните проблеми на съвременното общество, а май е месецът, който ги обостря. Най-честите алергични заболявания са алергичният ринит и алергичният конюнктивит, заяви доц. Д-р Георги Христов, който е автор на проучването.

По думите му в много случаи хората се подвеждат от симптомите, защото избягват консултациите с лекар.

Христов поясни, че стартира инициативата "Месец на алергиите и астмата", като в рамките на кампанията от 2 май в страната ще стартират безплатни прегледи и консултации. Кабинетите ще работят в София, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Павликени, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Севлиево и Стара Загора. Всеки, който желае може да се запише на телефон 0700 10 515 през делничните дни от 11.00 до 17.00 часа.

Предстои да бъде учредена и Асоциация на пациентите с алергични заболявания, която да продължи инициативите за превенция и навременно лечение на алергичните заболявания.

Ще бъде проведена и национална кампания за безплатни изследвания за алергии и астма, съобщиха от националната пациентска организация.