Все повече хора страдат от високо кръвно налягане - тихият убиец. В България един на всеки четирима души е поразен от него. Заболяването засяга много органи и ако човек не знае, че е с високо кръвно налягане, то може да е много опасно. По-възрастните пациенти трябва да правят измервания редовно - най-малко на всеки три месеца.

Това обясниха медицински сестри, които се включиха в инициативата на „Софарма" и безплатно правят изследвания на кръвното налягане, пулса, теглото и количеството вреден въглероден оксид, натрупан в белите дробове на пушачите.

От 11 до 14 ч. в Южния парк в София, на алеята след централния вход, е обособена специална зона и пункт, където всеки желаещ може безплатно да получи консултация от специалист.

Причините за заболяването са много - от стреса на ежедневието до наследствена предразположеност. Лекарите обаче констатират тревожна тенденция - все повече млади хора и дори деца страдат или са предразположени към високо кръвно налягане.

Първите симптоми са болки в главата, схващане в тила и цялостно неразположение.
Виолета Чакалова, която е организатор на проявата, обясни, че медицинските сестри са предимно кардиологични и допълни, че те са с много дълъг стаж и вече са пенсионирани. Тя посочи още, че минимум по 50 души на ден от всички възрасти посещават пунктовете за безплатно консултиране. Такива пунктове има във всички магазини от веригата на „Кауфланд" в София, без този в квартал „Люлин", и в аптеките на „Сейба".

Консултациите на медицинските сестри се ограничават само в препращане на хората с явен проблем към личния лекар. Медицинските лица нямат право да предписват лекарства или да препращат към конкретен специалист и могат да дадат само консултации или съвет.

Високото кръвно налягане е основен рисков фактор за развитие на много заболявания и е една от най-разпространените причини за смъртност в света, посочиха специалистите. Артериалната хипертония причинява 62% от мозъчните инсулти и 49% от инфарктите на миокарда в световен мащаб. Близо два милиона българи страдат от високо кръвно налягане.

В България пушачите са три милиона души, като страната ни е на трето място в света по брой изпушени цигари на глава от населението. Пушачите се разболяват два пъти по-често от пневмония, а инсултите и инфарктите при тях са 2,5 пъти повече, изтъкнаха още медсестрите.

В Южния парк всеки пушач може да тества дишането си със специален уред и нагледно да види въздействието на цигарите върху организма си. Според специалистите пушачите носят в себе си 10 пъти по-голямо съдържание на вредния въглероден оксид в сравнение с непушачите. Заклетите пушачи редуцират снабдяването на тялото с кислород поне с 15% и лишават мускулите, органите, мозъка и сърцето си от него.