Сивият африкански папагал Алекс, който знаеше над 100 думи на английски и който умееше да различава цвета и формата на предметите, е умрял миналата седмица в САЩ на 32 години, пише The New York Times.

По информация на изданието удивителните способности на Алекс, който дори бил запомнил няколко остроумни фрази, са му осигурили голяма популярност, правейки го една ли не най-известната говореща птица на света. Алекс многократно е бил герой на телевизионни предавания и научни материали.

Папагалът е бил купен през 1977 г. от обикновен зоомагазин от специалиста по сравнителна психология (раздел от психологията, който изучава поведението на животните в сравнение с психологията на човека) Ирене Пеперберг.

Тя се заела с неговото обучение и е публикувала материали за резултатите в научни списания. The New York Times пише, че на 6 септември вечерта, когато Ирене оставила Алекс в клетката, той й казал: „Ще се видим утре. Обичам те”.

На следващата сутрин тя открила папагала мъртъв в клетката. Предполага се, че Алекс е починал от естествена смърт поради старост.