Президентът Георги Първанов подписа днес указ за обнародване на Закона за отбраната и въоръжените сили. Новият закон за отбраната и въоръжените сили беше приет от парламента на 29 април. Сред основните нови положения в него са въвеждането на т.нар. интегриран модел на Министерството на отбраната, за който се говори от години и който цели да няма дублиране на функции между политическото и военното ръководство и по-ефективно функциониране на отбранителната система.

В хода на подготовката на закона, преди няколко месеца президентът Георги Първанов коментира, че интегрираният модел на управление няма алтернатива и ще трябва да се състои, защото трябва да има "олекотяване" в намирането на по-голяма ефективност в работата на администрацията. Държавният глава тогава критикува някои постановки в закона и дори допусна възможността да наложи вето, ако те останат в същия вид.

Основните забележки на президента бяха свързани с възможността "да се сведе до минимум досегашната структура на ГЩ до един апендикс, ненужен придатък", както и за това, че държавният глава се лишава от някои досегашни ангажименти и функции, и от възможността да получава своевременна информация.

Вчера държавният глава коментира, че законът за отбраната е преминал през много перипетии и са били отчетени много бележки, направени от професионалните среди. Първанов подчерта, че законът може да бъде солидна основа за по-нататъшното развитие на Българската армия. Той обаче допълни, че има неща, които трябва да се мислят малко по-внимателно при изпълнението на самия закон. Президентът посочи, че за него е много важно да се осигурят ресурсите, за да могат да се реализират параметрите за мотивацията на военнослужещите. (БТА)