От повече от седмица на площадката на АЕЦ „Козлодуй” се извършват подготвителни работи за въвеждане в експлоатация на 4 реактор на централата. Това съобщи пред Дарик изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов. По думите му аварийно може да бъде включен само един от спрените блокове. Ето какво още каза Генов:


Четвърти блок може да бъде пуснат в експлоатация един месец след официално решение на правителството. Дейностите по подготовката вече повече от една седмица ги правим. Няма смисъл да ви ги казвам, защото никой няма да ги разбере, става въпрос за изпробване на системи, проверка на оборудване, на метало-контролно оборудване; дейности, които са свързани с това да получим разрешение от Агенцията за ядрено регулиране.

Значи сте били уверени, че ще има такова правителствено решение?

При всяко положение тези дейности на са излишни. Даже и сега да няма решение, да се появи такава възможност на по-късна дата, дейностите, които в момента извършваме, само ще спомогнат по-бързо да пуснем блока.

Не е ли неправилно и незаконно да извършваме такива дейности без Брюксел да знае, да е разрешил?

Не, такива дейности не са незаконни, те са свързани и с поддържане на доброто състояние на оборудването и в сегашното състояние на блока. Но аз съм казал, че можем да пуснем с отработено гориво само един блок и в момента извършваме дейности на четвърти блок.

Защо всички в тази държава говорят през последните два-три дни за трети и четвърти блок?

За да пуснем трети и четвърти блок, на нас ни трябва свежо ядрено гориво. За да си поръчаме свежо ядрено гориво, трябват поне шест месеца да ни го доставят. В момента говорим за аварийно пускане на единия от блоковете с отработено ядрено гориво.